0880110301

Subsidie laadpaal: zakelijk & particulier

Subsidie laadpaal: waar kun jij een beroep op doen?

Nederland is hard op weg naar schoon rijden. Zo heeft het kabinet het doel voor ogen dat alle nieuwe auto’s in 2030 zonder uitlaatgassen rijden. Ook zij begrijpen dat met meer elektrische auto’s op de weg meer laadpalen nodig zijn. Daarom zijn er in de afgelopen jaren toenemende mogelijkheden gekomen voor het aanvragen van een subsidie laadpaal elektrische auto. Dit geldt voor zowel laadpaal thuis subsidie of laadpaal zakelijk subsidie.

Subsidie laadpaal thuis

Heb je al een elektrische auto of overweeg je de aanschaf? Dan is het wellicht handig om te weten welke opties je als particulier hebt om de aanschaf van een laadpaal financieel aantrekkelijker te maken. Allereerst, wat wordt er precies verstaan onder ‘particulier’? Onder particuliere laadpalen verstaat men alle laadstations die op eigen naam worden aangeschaft. Dit betekent dat dit niet wordt gezien als een investering in een onderneming. Ook niet wanneer de auto wordt gebruikt om heen- en weer te rijden naar werk. Jammer, want ondernemingen hebben nét wat meer mogelijkheden voor het aanvragen van laadpaal zakelijk subsidie. Zo zijn er ook anno 2020 nog geen landelijke subsidies voor diegenen die graag een laadpaal aan huis willen installeren. Bij een laadpaal thuis is het daarentegen wel mogelijk om de stroomkosten te verrekenen met je werkgever.

Kabel in auto

Regionale subsidie laadpaal

Er zijn verschillende provincies en gemeenten die een beleid hanteren waardoor je toch voordeliger uit bent. Benieuwd in welke provincie of gemeente je het beste kan wonen om subsidie laadpaal elektrische auto te ontvangen? In Brabant en Limburg zijn de meeste subsidies beschikbaar. Zo kunnen de inwoners van 62 gemeenten binnen deze provincies een laadpaal thuis subsidie aanvragen. Hetzelfde geldt voor de inwoners van 21 gemeenten binnen Drenthe en Groningen. Maar ook andere gemeenten bieden mogelijkheden die je een financiële meevaller geven. Informeer daarvoor bij jouw gemeente.

Zakelijke subsidie laadpaal

Voor ondernemingen is de aanschaf van een laadpaal in het algemeen aantrekkelijker dan voor particulieren. Naast regionale subsidies, zijn er namelijk ook landelijke subsidies voor de aanschaf van zakelijke laadpalen. Deze hebben vooral fiscale voordelen voor de onderneming tot gevolg. Als onderneming kun je aanspraak maken op de volgende subsidies:

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)

Als je in een boekjaar investeert in bedrijfsmiddelen zoals een zakelijke laadpaal, dan kun je in aanmerking komen voor de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). De bedrijfsmiddelen waarin je investeert, moeten dan wel in aanmerking komen voor investeringsaftrek. De KIA is een aftrekpost op uw winst. Het bedrag dat je mag aftrekken, hangt af van het geïnvesteerde bedrag in het boekjaar. Je vindt het bedrag van de KIA in deze tabel.

Milieu investeringsaftrek (MIA)

Wanneer de onderneming vennootschaps- of inkomstenbelastingplichtig is, is het mogelijk om de aanschaf van de laadpalen af te trekken via de Milieu Investeringsaftrek, oftewel de MIA. Hierbij geldt dat 36% van het totale investeringsbedrag in mindering op de fiscale winst gebracht kan worden. Een voorwaarde van de MIA-regeling is dat de investering van de laadpaal minimaal € 2.500.- is. Daarnaast dient de laadpaal op het bedrijventerrein geplaatst wordt, en wordt gebruikt voor de eigen voortuigen.

Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen (VAMIL)

Met de Vamil-regeling heeft jouw onderneming de mogelijkheid om tot 75% van de investeringskosten op een laadpunt op een, door jou te bepalen, tijdstip af te schrijven. Door het sneller afschrijven wordt de fiscale winst verminderd en betaal je minder belasting in dat jaar. Dit heeft een rente- en liquiditeitsvoordeel tot gevolg.

Daarnaast heeft het ministerie bekend gemaakt dat er vanaf 2021 een subsidiepot beschikbaar is voor elektrische bedrijfswagens. Leer er hier meer over.

Tesla bij bedrijfspand

Het combineren van laadpaal zakelijk subsidie

Hoewel de MIA en VAMIL 2 verschillende regelingen zijn, kunnen én worden deze gecombineerd. Zo stelt de Belastingdienst dat beide regelingen gebruik maken van een gezamenlijke lijst; de Milieulijst. Dit is een lijst waarop alle bedrijfsmiddelen staan die in aanmerking komen voor de MIA en/of Vamil. Deze lijst wordt elk jaar aangepast en kun je gemakkelijk downloaden.

Wil je gebruik maken van laadpaal zakelijk subsidie? Of simpelweg benieuwd naar subsidie laadpaal elektrische auto? Neem vooral contact met één van onze specialisten op via finance@lanovalaadpalen.nl

Direct contact of
een offerte aanvragen?

Heb je een vraag en kun je deze niet vinden bij de veelgestelde vragen of wil je meer weten over de mogelijkheden? Laat een bericht achter en we komen er persoonlijk bij je op terug.

Meer weten?

Offerte aanvragen

Vermeld hieronder uw gegevens en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Meer weten?

Informatie aanvragen

Vermeld hieronder uw gegevens en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.