Milieu-investeringsaftrek (MIA)

Met de Milieu-investeringsaftrek (MIA) kun je profiteren van aantrekkelijk belastingvoordeel. Als je een laadpaal nodig hebt bij jouw bedrijf kun je aanspraak maken op de MIA. Als je in aanmerking komt voor de regeling zal je fiscale winst lager uitvallen waardoor je minder belasting betaalt.

Wat is de MIA?

De Milieu-investeringsaftrek is een fiscaal voordeel voor ondernemers die investeren in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen. Afhankelijk van de milieueffecten en de gangbaarheid van het bedrijfsmiddel kan er tot 45% van het investeringsbedrag in mindering worden gebracht op de winst. Ook laadpunten met een uitgangsvermogen van ten minste 22 kW die bestemd zijn voor elektrisch aangedreven zware voertuigen komen in aanmerking voor de MIA.

Meer weten? Neem contact met ons op!

Voorwaarden van de MIA

Om in aanmerking te komen voor de Milieu-investeringsaftrek gelden er een aantal voorwaarden. In principe kan iedere onderneming die in Nederland inkomsten- of vennootschapsbelasting betaalt gebruikmaken van de MIA. Daarnaast moet het betreffende bedrijfsmiddel op de milieulijst staan, mag die niet eerder gebruikt zijn en moet de investering minimaal €2.500 bedragen.

Binnen drie maanden na de investering dient er een melding te worden gedaan bij de RVO. Alleen bedrijven kunnen aanspraak maken op de MIA, particulieren niet.

BarbaraTrienen__Lanova_nov2019008411212019
Riga, Latvia – September 24, 2023: new Volkswagen id buzz cars close-up.

Subsidies

Om de investering in passende laadvoorzieningen nog interessanter te maken kun je naast profiteren van belastingvoordeel ook diverse subsidies aanvragen wanneer je een laadpaal of elektrische bestelauto gaat aanschaffen. Voor bestelauto’s kun je aanspraak maken op subsidie via de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA). De Subsidieregeling Publieke Laadinfrastructuur of Subsidieregeling Private Laadinfrastructuur zijn twee voorbeelden van subsidies waar je als ondernemer een beroep op kan doen wanneer je wilt gaan investeren in een laadoplossing.

Meer informatie? Bel gerust 088-0110301

Heb je een vraag en kun je deze niet vinden bij de veelgestelde vragen of wil je meer weten over de mogelijkheden? Laat een bericht achter en we komen er persoonlijk bij je op terug.

Roy Wolbers