0880110301
Lanova Laadpalen

Actief in een VvE? Hoe ga je om met laadpalen?

De vraag naar elektrische auto’s neemt toe. Met bijna 160.000 elektrische auto’s in Nederland is de EV niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Om de groei van het aantal stekkerauto’s aan te kunnen dient er voldoende laadinfrastructuur te worden gerealiseerd. Niet alleen op openbare grond, bedrijventerreinen en bij woningen, maar ook bij bijvoorbeeld appartementencomplexen. Voor Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) is het wel of niet plaatsen van één of meerdere oplaadpunten vroeg of laat ook aan de orde. Maar wat zijn de voor- en nadelen? En waar dien ik als VvE rekening mee te houden?

Bliksem

De voorbereiding:
welke laadpaal heb ik nodig?

Laadpalen zijn er in verschillende soorten en maten. Alvorens over te gaan tot de aanschaf van een laadpunt is het belangrijk om goed uit te zoeken welk laadpunt aansluit bij uw wensen. Allereerst dient er gekeken te worden naar het maximale laadvermogen van uw elektrische auto. Het laadvermogen van uw auto zal bepalen hoe snel uw voertuig weer opgeladen is. Op basis van het laadvermogen kan een laadpaal met idem capaciteit worden gezocht.

Daarnaast is het van belang om de keuze te maken uit een ‘simpel’ of ‘slim’ laadpunt. Bij een slim laadpunt kunnen eventueel de stroomkosten automatisch worden verrekend met bijvoorbeeld de VvE of de werkgever.

Slimme laadoplossingen hebben meer voordelen. Worden er in de toekomst meer e-rijders binnen de VvE verwacht? Een slimme laadoplossing is in staat de beschikbare stroom optimaal te verdelen tussen de laadpunten met behulp van een energiemanagementsysteem. Ook is een slim laadpunt een goede oplossing indien u nu of in de toekomst uw auto wilt opladen met zelf opgewekte zonne-energie.

Weten wat het laadvermogen van uw elektrische auto is en hoe snel deze opgeladen is? Bekijk uw auto hier!

Waar plaatst u uw oplaadpunt en wat kost het?

De plaats van het oplaadpunt is van invloed op de kosten. De kosten voor installatie en materiaal worden mede bepaald door de afstand tussen het oplaadpunt en de meterkast: hoe groter de afstand, hoe hoger de kosten. Het ruilen van parkeerplaats om zo dichter bij de meterkast te kunnen staan, is in de meeste gevallen niet zomaar mogelijk. Dit moet bij de notaris vastgelegd worden.

Netaansluiting
De hoogte van de netaansluiting en het energieverbruik van andere verbruikers bepalen het laadvermogen per laadpunt. Met een energiemanagementsysteem is het mogelijk om de beschikbare stroom automatisch te verdelen tussen de laadpunten. Zo kunnen voertuigen maximaal worden geladen zonder kans op overbelasting. Door de toepassing van een dergelijk energiemanagementsysteem wordt een netverzwaring in de meeste gevallen voorkomen.

Mocht echter blijken dat de hoogte van uw netaansluiting niet toereikend is dan kan een verzwaring worden aangevraagd. Hiervoor worden veelal kosten in rekening gebracht door uw netbeheerder. De eenmalige kosten voor een verzwaring variëren van circa € 200,- tot € 2.000,-. Naast de eenmalige kosten kan het zijn dat uw jaarlijks terugkerende capaciteitstarief zal stijgen. Op de website van uw netbeheerder is het mogelijk om een actueel kostenoverzicht aan te vragen.

Schouwing
Om onverwachte kosten te voorkomen is het raadzaam om een schouwing te laten uitvoeren. Bij Lanova Laadpalen zal naast een adviesgesprek ook vrijblijvend een schouwing worden uitgevoerd. Aan de hand van deze schouwing worden alle werkzaamheden in kaart gebracht, inclusief de benodigde kosten voor een correcte en toekomstbestendige installatie. Ook zal de installateur u adviseren over een mogelijke verzwaring.

Tip: zorg voor een toekomstbestendige installatie
Zijn meer VvE-leden van plan om in de nabije toekomst over te stappen op elektrische auto’s? Dan zullen er meerdere laadpunten nodig zijn. In de meeste gevallen kan het voordeliger zijn om bij de installatie van het eerste laadpunt alvast de kabels of mantelbuizen te laten aanleggen voor toekomstige laadpunten. De plaatsing van nieuwe laadpunten is hierdoor eenvoudiger en de kosten zijn lager.

Wat kost mij een laadpaal en zijn er mogelijkheden met betrekking tot financiering?

De kosten voor het plaatsen van één of meerdere laadpunten is afhankelijk van verschillende factoren. Om een goed beeld te krijgen van de kosten is het raadzaam om een adviesgesprek in te plannen met een expert binnen Lanova. Onze adviseurs vertellen u graag meer over de mogelijkheden en de beste laadoplossingen voor uw situatie.

Wij begrijpen dat de aanschaf en installatie van een laadpunt een kostenpost kan zijn waar u als VvE niet op zit te wachten. Lanova heeft hiervoor een oplossing. Middels ons unieke leaseconcept bent u in staat om, volledig naar uw wens samengestelde laadpalen en toebehoren, tegen een vast bedrag per maand te leasen. Hierbij zijn zaken als storingshulp, software updates, en verzekering inbegrepen. Ook kunnen de installatiekosten worden inbegrepen in het maandbedrag. Een vast bedrag per maand zonder onverwachte kosten!

Bliksem

Afspraken met de VvE

Voorafgaand aan de installatie van een laadpunt is het belangrijk om goede afspraken te maken tussen de rijder(s) en de VvE. Het is raadzaam om afspraken te maken over onder andere:

  • De verantwoordelijkheden en de taakverdeling.
  • De gewenste laadoplossing en het aantal laadpunten.
  • Verrekening van de laadsessies (met VvE of werkgever).
  • De toekomstbestendigheid. Komen er meer voertuigen in de toekomst? Denk aan een energiemanagementsysteem, het aanleggen van de mantelbuizen en het uitbreidingsprotocol.
  • Eigendoms-situatie: wat te doen in geval van een verhuizing?
  • De kostenverdeling en de gekozen vorm van financiering.

Hoe zit dat met afrekenen?

In het geval van een zakelijke elektrische auto of een gedeelde meterkast binnen de VvE is verrekening van de laadsessies een veel voorkomend vraagstuk. Om de laadsessies te kunnen verrekenen is het goed om te kiezen voor een ‘slim’ laadpunt in combinatie met een slimme kWh-meter en/of een Service & Connect pakket.

Betreft uw auto een zakelijke (lease) auto dan is het mogelijk om door middel van het Service & Connect abonnement dat gekoppeld is aan uw intelligente oplaadpunt, de stroomkosten automatisch te laten factureren aan uw werkgever. Daarnaast heeft een intelligent oplaadpunt nog een voordeel: wanneer er bijvoorbeeld een storing optreedt, kan het laadpunt van afstand opnieuw worden opgestart.

Kiest u voor een laadpaal zonder abonnement dan kunt u het energieverbruik bijhouden door het laadpunt te laten uitrusten met een slimme kWh-meter. Middels de slimme meter zal het verbruik en de kosten voor de gebruiker digitaal worden bijgehouden. Met de meterstanden kunt u dan het verbruik met uw VvE verrekenen.

Wanneer meerdere rijders gebruikmaken van hetzelfde laadpunt kan worden gekozen voor een laadpaal met pasjes-module. Via het laadpasje vindt identificatie plaats. Elke keer als u laadt, worden uw stroomkosten automatisch bijgehouden. Maandelijks zullen de kosten voor de laadsessies automatisch worden vergoed en inzichtelijk gemaakt op de factuur.

Meer weten over laadoplossingen voor uw VvE?

Vraag vrijblijvend een advies gesprek aan. Neem contact met ons op door te bellen naar  088 011 03 01 of te maken naar info@lanovalaadpalen.nl. Onze specialisten zijn u graag van dienst!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Direct contact of
een offerte aanvragen?

Heeft u een vraag en kunt u deze niet vinden bij de veelgestelde vragen of wilt u meer weten over de mogelijkheden? Laat uw bericht achter en we komen er persoonlijk bij u op terug.

Meer weten?

Offerte aanvragen

Vermeld hieronder uw gegevens en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Meer weten?

Informatie aanvragen

Vermeld hieronder uw gegevens en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
1