0880110301
Lanova Laadpalen

Kosten elektrisch rijden versus fossiele brandstof

Niet alleen voor Tesla-budgetten

De gemiddelde Nederlander rijdt in een auto op fossiele brandstof. Afgelopen jaren leek de elektrische variant namelijk vooral weggelegd voor de hogere inkomens die zich een Tesla van ongeveer een ton konden veroorloven. Of één van de duurste automodellen zoals in de afbeelding, die elektrisch is aangedreven. Inmiddels zijn twee kenteringen gaande. Het wordt daardoor wel heel aantrekkelijk om elektrisch te gaan rijden.

Betaalbare EV

De eerste verandering is al een tijdje in opkomst. Zo verruimen bijna alle automerken hun assortiment voornamelijk met elektrisch aangedreven auto’s. Dus ook de kleinere of meer betaalbare modellen komen in een uitvoering met batterij. Denk dan aan een Renault Zoe, of een mini Electric. Daarbij komt dat de eerste van deze auto’s ook al als tweedehands in de markt komen. De auto met een accu wordt dus steeds betaalbaarder in aanschaf.

Aandrijving auto

Naast de aanschaf van een auto, is de grootste kostenpost: De brandstof. Energieprijzen zoals gas en elektriciteit stijgen. Maar zeker ook de fossiele brandstofprijzen stijgen hard de afgelopen tijd. Welke bron van brandstof voor jou het voordeligst is, hangt van verschillende factoren af. Bijvoorbeeld of je zonnepanelen op je dak hebt (daarmee win je op dit moment enorm veel geld met je eigen elektrische auto, je levert namelijk niet terug aan het net, maar gebruikt je energie die je ‘over’ hebt voor je auto). Ook maakt het uit welk energiecontract je hebt afgesloten, of je een goede kilometervergoeding van je werk ontvangt en zo zijn er nog meer specifieke invloeden.

Wil je weten wat actuele energieprijzen zijn? Kijk dan op deze website voor betrouwbaar inzicht.

 

De overheid heeft vorig jaar al laten uitzoeken wat de prijs per 100 kilometer is, met onderscheid tussen alle soorten brandstof voor je auto. Let wel, dit zijn prijzen van voor de mega stijgingen. Omdat alle prijzen gestegen zijn, is de verhouding nog steeds realistisch.

 

Onderhoud

Vergeet het aspect onderhoud van de auto niet. Daar gaat nogal eens veel geld naartoe. Sommige jaren meer dan anderen, denk maar eens aan het vervangen van een distributieriem, of het vernieuwen van de versnellingsbak. Dat loopt in de papieren. Elk jaar komt de Apk-keuring terug, waarbij de garage standaard jouw auto voorziet van nieuwe olie, vaak komen de remschijven aan bod en ook zie je kleine dingen op je afrekening zoals nieuwe ruitenwissers. Al met al vergt het investeren in een auto geld. Maar wist je dat een elektrische auto vele malen minder onderhoudskosten met zich meebrengt? Er is geen motor met vele onderdelen die kapot kunnen gaan. De auto bestaat voornamelijk uit een grote batterij en de carrosserie. De meeste extra’s zijn voor de bestuurder en passagiers. Anders dan bij fossiel aangedreven auto’s, hoef je bij een APK nauwelijks te stressen om onverwachte kosten.

Last but definitely not least

Ga je elektrisch rijden, dan kun je anders dan bij welke vorm van brandstof dan ook, zelf regie houden. Je kunt namelijk kiezen voor een eigen laadpaal. Dan investeer je eenmalig rond de 1000 euro. Vervolgens kun je hier heel veel meer jaren plezier van hebben dan zelfs van je auto. Deze investering gaat namelijk zo lang mee dat je er waarschijnlijk je volgende auto, die daarna en die van je partner of buren erbij kunt laden. Je kunt kiezen voor meerdere aansluitingen. Daarmee laad je dus met 1 paal, 2 auto’s op. Nu direct, of in de toekomst. De paal staat er toch. Maak je gebruik van eigen zonnepanelen of collectief groene stroom inkopen, dan wordt het maandelijkse verbruik wel enorm interessant.

Kom erachter welke laadpaal voor jouw situatie geschikt is. klik hier

Subsidies

In 2030 wil de overheid ambitieuze milieudoelen behalen. Dat kan alleen door intensief te verduurzamen. Specialisten zien elektrisch rijden als één van de meest kansrijke bijdrages aan het behalen van milieudoelen. Vandaar dat de overheid zowel particulieren als bedrijven graag subsidie verstrekt.

Kopers van nieuwe en ook tweedehands elektrische personenauto’s kunnen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) subsidie aanvragen. Dit varieert respectievelijk van 3350 tot 2000 euro. Je kunt dit zowel voor koop als lease aanvragen.

Ondernemers krijgen ook subsidie. Kijk maar eens naar onze eerdere berichtgeving.

Direct contact of
een offerte aanvragen?

Heb je een vraag en kun je deze niet vinden bij de veelgestelde vragen of wil je meer weten over de mogelijkheden? Laat een bericht achter en we komen er persoonlijk bij je op terug.

Meer weten?

Offerte aanvragen

Vermeld hieronder uw gegevens en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Meer weten?

Informatie aanvragen

Vermeld hieronder uw gegevens en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.