Duurzaam reizen wordt steeds meer gezien als onderdeel van duurzaam wonen en leven. Dat is onder andere terug te zien in het woningaanbod, waar het gebruik van laadpalen in toenemende mate als standaard wordt meegenomen in de bouw en of ontwikkeling. Naast particulieren met de wens om elektrisch auto te gaan rijden en bij de woning een laadpaal wensen, vragen woningcorporaties, projectontwikkelaars en ook woningaanbieders van bijvoorbeeld vakantieparken.
Duurzaam bouwen is een breed begrip. Bij duurzaam bouwen en verbouwen wordt rekening gehouden met de effecten op het milieu. Dat moet dan zowel bij het ontwerp van een gebouw of bouwwerk gebeuren als tijdens bouw, verbouw, renovatie of sloop. Bij duurzaam bouwen gaat het ook over het gebruik van het gebouw. Bijvoorbeeld over de uitstoot van CO2 door energieverbruik voor verwarming en koeling van het gebouw. Maar ook over de energieopwekking voor het gebruik van een warmtepomp of laadpaal. Met bekijkt de milieueffecten dus over de hele levensduur van het gebouw of bouwwerk.
Met deze tips kun je zelf toetsen of (ver-)bouwen voldoet aan duurzaamheid:
-Houd rekening met de gewenste technische levensduur van het gebouw en installaties. Kies voor milieuvriendelijke bouwwijzen en materialen.
-Houd bij het ontwerp en de materiaalkeuze zo veel mogelijk rekening met hergebruik van bouwdelen en recycling van materialen die vrijkomen bij de sloop van het gebouw.
-Ontwerp het gebouw en de installaties zo, dat het later makkelijk is aan te passen. Zoals een laadpaal waar slimme functies op zitten of ruimte om uit te breiden.
-Pas duurzame technieken toe om te besparen op energie- en materiaalgebruik.
-Pas maatregelen toe die tijdens het gebruik van het gebouw leiden tot energiebesparing. Minder energieverbruik betekent ook lagere energielasten.
-Zorg dat het voor gebruikers eenvoudig is om installaties energiezuinig te gebruiken.
De Nederlandse overheid investeert flink – 30 miljoen vanaf 2020 – in het realiseren van een dekkend laadnetwerk voor Nederland. Nu al worden 213 laadpalen per dag in gebruik genomen. In 2030 moeten in totaal 1,7 miljoen publieke oplaadpunten door heel het land staan. Dat komt neer op gemiddeld 550 nieuwe installaties per dag in 2025.
Met de komst van elektrisch rijden en laadpalen zien we ook nieuwe woorden in onze taal verschijnen. Ken je het woord ‘Range anxiety’? Dat is een aanduiding voor mensen met angst dat een voertuig onvoldoende bereik heeft om zijn bestemming te bereiken en dat daardoor de inzittenden van het voertuig stranden. De overheid probeert met de 1,7 laadpunten te voldoen aan de laadbehoefte die zal ontstaan. Toch is dat niet de voornaamste reden om zo fors te investeren in de laadinfrastructuur. Met stip is het behalen van de doelen uit het Klimaatakkoord van milieuvriendelijk verkeer de belangrijkste motivatie.
Voor ondernemers is het interessant om zelf aan de slag te gaan met de eigen parkeerplaats of de laadcapaciteit bij werknemers thuis. Of denk aan parkeerplaatsen waar bezoekers op jouw terrein komen. Wie nu investeert kan nog gebruik maken van verschillende subsidie mogelijkheden.
Heb je een vraag en kun je deze niet vinden bij de veelgestelde vragen of wil je meer weten over de mogelijkheden? Laat een bericht achter en we komen er persoonlijk bij je op terug.
Vermeld hieronder uw gegevens en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op!
Vermeld hieronder uw gegevens en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op!