Laadstoring: Hoe dan ook vervelend!

Hoe vervelend is het wanneer je jouw auto wil opladen maar het lukt niet.. Of je wil vertrekken en het blijkt dat je auto niet is opgeladen, terwijl je de stekker wel had aangesloten. Herken je dit? Soms komt het voor dat de paal of de software waarmee je laadpas is verbonden, een storing ondervinden. Er zijn dus verschillende mogelijke oorzaken voor een storing bij het laden van je auto.. Hieronder de meest voorkomende oorzaken en hoe je die kunt oplossen.

Harde reset

In 90 procent van de laadpaal storingen, werkt een harde reset om de storing te verhelpen. Zo voer je de harde reset uit:

  1. Zoek in je meterkast naar de zekering waaraan het laadpunt gekoppeld is. Als je niet weet welke zekering je moet hebben, kun je ook de hoofdzekering gebruiken.
  2. Schakel deze 10 minuten uit. In het geval van de hoofdzekering betekent dit dus dat je gehele huis geen stroom meer heeft.
  3. Schakel de zekering na 10 minuten weer aan. Wacht tot het laadpunt volledig gereset is (wacht enkele minuten) en probeer dan opnieuw op te laden.

Werkt de laadpaal nog niet, dan kun je het volgende proberen:

  • Laadpunt

Het kan voorkomen dat de laadpaal een grotere reparatie nodig heet, die door de fabrikant of leverancier moet worden uitgevoerd. Om hier achter te komen kun je naar een lader in de buurt rijden en proberen of de auto zelf wel oplaadt. Zo kun je uitsluiten dat het probleem aan de auto ligt.

  • Laadpas

Kun je bij geen enkel laadpunt opladen? Dan kan het zijn dat je laadpas het probleem veroorzaakt. Neem contact op met de aanbieder van je laadpas. Deze partij kan op afstand bekijken of de laadpas goed functioneert en waar mogelijk ook een storing direct oplossen.

  • Laadkabel

Het klinkt te simpel voor woorden, maar heel vaak blijkt dat de laadkabel niet goed in de auto of in het laadpunt bevestigd zit. Bekijk voor de zekerheid of je de stekker aan beide zijdes op de juiste manier hebt ingeplugd. Blijft het probleem zich voordoen, bekijk dan ook of je met een andere laadkabel wel kunt laden. Kies voor een andere auto met ‘eigen’ laadkabel aan jouw paal, of gebruik een laadkabel van een andere paal voor jouw auto. Door verschillende combinaties te maken ga je zo uitsluiten en kom je erachter of het probleem zich voordoet in de auto zelf, in de laadkabel of in de software.

Blijkt je laadkabel het probleem? Controleer dan op stof of vuil in de stekker uitgangen (connectoren). Wanneer je zeker weet dat de laadkabel goed in de auto zit en dat de kabel schoon is, dan is de kans groot dat de laadkabel zelf het probleem is en kun je contact opnemen met de leverancier.

  • De Auto

Heb je al de bovengenoemde punten doorgelopen en wijst alles erop dat de auto een defect heeft waardoor het niet laadt. Neem dan contact op met de dealer of de garage waar jij de auto van hebt gekocht en laat je door hen adviseren.

Tips

Hieronder staan enkele tips zodat jij je nooit meer zorgen hoeft te maken onderweg:

  1. Wanneer de auto succesvol oplaadt, gaat de verlichting aan ter indicatie. Is de kleur van het licht anders dan blauw, dan is er iets mis. Ook in de auto zelf kun je controleren of het laden succesvol gaat. Het verschilt per automerk hoe je dit kunt zien.
  2. Wil je publiek opladen maar staat een auto in de weg? Voorkom dat je met de laadkabel niet bij de laadpaal kunt komen en neem uit voorzorg een lange variant mee voor onderweg.
  3. Stippel de route uit voor je aan een rit begint. Reken uit hoeveel kilometer je gaat afleggen en waar je dan moet stoppen om je auto op tijd op te kunnen laden.
  4. Probeer je auto niet volledig op de laden maar tot ongeveer 80 procent. Dit laat ruimte over in de auto om overtollige energie ‘regeneratief remmen’ om te zetten in bruikbare energie. Dit kan niet opgeslagen worden in de accu wanneer de auto 100 procent opgeladen is.
  5. Ga je naar het buitenland met je elektrische auto, controleer dan of je laadpas ook in het buitenland werkzaam is.

 

Wil je advies of wens je een nieuwe laadpaal of -kabel, klink hier?