Hoe lastig is het om een keuze te maken tussen alle elektrische auto’s die er tegenwoordig zijn. Je hebt voor jezelf een aantal dingen op een rij gezet wat je graag wil op het gebied van een auto, maar nu? Wij helpen graag, zodat jij de best passende keuze kan maken.
Voor veel mensen is de actieradius een belangrijk gegeven en vergelijken dit met een benzine- of een dieselauto. Voor een elektrische auto is het vooral belangrijk te bedenken welke afstand je regelmatig rijdt, per dag. Rijd je dagelijks tien kilometer naar jouw werk en terug, dan hoeft de actieradius niet zo hoog. Je wil dit juist wel heel hoog wanneer je verschillende afspraken hebt door het hele land en daarbuiten. Dan kun je het beste kijken naar een elektrische auto die een grotererange heeft. Houd in het achterhoofd dat de actieradius wordt gegeven volgens de WLTP-test. Als je dat naar de dagelijkse praktijk wilt vertalen, reken dan ruwweg ⅔ van die actieradius als meer realistisch. Een elektrische auto met een opgegeven actieradius van 350 kilometer zal je in de praktijk meer dan 200 kilometer brengen op één acculading. Rijd je harder dan 100 km/u op de snelweg, dan gaat de range sneller naar beneden. Ook als het kouder wordt en je meer elektrische accessoires gebruikt als verwarming en airco. Het kan dan zijn dat je sneller bij een (snel)lader moet stoppen tijdens een langere rit.
Onder andere de acculading en de grootte van de accu maken uit hoever de range van de auto is. Je kunt het vergelijken met de brandstoftank van een auto met verbrandingsmotor. Niet te vergeten detail: hoe groter de accu, hoe langer het duurt om dit op te laden.
Zeker als je regelmatig grotere afstanden rijdt, dan is het goed om de tijd te bekijken die de elektrische auto nodig heeft om te snelladen. De ene auto is op dat gebied namelijk sneller dan de andere. En dat maakt het verschil! Immers, een auto die beter kan snellaen zorgt dat je vlotter weer op weg bent om kilometers te maken. En dan ben je op termijn beter af wanneer je auto kan laden met een CCS- of Combi stekker vergeleken met een CHaDeMo aansluiting.
Elektrische auto’s hebben over het algemeen veel koppel en rijden daardoor erg vlot. En het is gemakkelijk om nóg meer vermogen en koppel te krijgen, gewoon door extra motoren in te bouwen. De motoren nemen immers weinig ruimte in. De elektrische auto’s zijn vaak vierwielaangedreven. Dat ziet er op de prestaties goed uit. Dit gaat wel ten koste van de actieradius.
Ook dit onderdeel heeft vooral betrekking op de manier waarop de auto om kan gaan met snelladers. Je kunt namelijk wel bij een snellader van 350 kW gaan laden, maar als de auto zelf maar maximaal 50 kW kan laden, dan heb je niets aan dat voordeel. De capaciteit van de snelladers zal in de komende jaren alleen maar toe gaan nemen.
Kijk ook of jouw auto is voorbereidt op 3-fasenladen. Dat wordt wel de standaard maar er zijn ook auto’s die dat niet kunnen. Die laden op met 1-fasestroom. Dat gaat dan met ⅓ van de snelheid en dat merk je zelfs wanneer je in de straat bij een laadpaal staat.
Rijd je soms met een aanhanger? Of ga je met de caravan op vakantie? Let dan op. Een trekhaak is bij verschillende elektrische auto’s niet mogelijk. Soms kun je dat met een aparte beoordeling van het RDW regelen, maar het is makkelijker dit direct bij aanschaf als optie mee te nemen. Ook heeft het meenemen van een aanhanger effect op de actieradius.
Hieronder hebben we een aantal aantrekkelijke elektrische auto’s op een rij gezet, met de prijs en actieradius eronder.
Seat Mii Electric
Renault Zoë
Nissan Leaf
Peugeot 2-2008
Tesla Model 3
Mercedes EQC
Tesla Model X
Sono Sion
Skoda Enyaq
Lightyear One
Vermeld hieronder uw gegevens en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op!
Vermeld hieronder uw gegevens en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op!