Welk type laadkabel heeft mijn auto? En wat zijn de verschillen?

De laadkabel zorgt er voor dat uw elektrische auto kan worden opgeladen. Er zijn verschillende typen laadkabels verkrijgbaar. Welk type laadkabel u nodig heeft ligt aan welk soort voertuig u bezit. In onderstaand artikel zetten wij de verschillen op een rij en helpen wij u op weg bij het vinden van de juiste laadkabel.

We onderscheiden twee soorten laadkabels:

 • Type 1 laadkabel
 • Type 2 laadkabel

Type 1 en Type 2 laadkabels

Wanneer u reeds in bezit bent van een elektrische auto is de kans groot dat u al eens gehoord heeft over een Type 1 of Type 2 kabel. Veelal hebben Amerikaanse en Japanse merken een Type 1 stekker aan de voertuig zijde, Europese merken hebben een Type 2 stekker aan de voertuig zijde. Daarnaast is er de laadpaal zijde, dit betreft in vrijwel heel Europa altijd een Type 2 stekker. Ook in Nederland is dit de standaard.

Heeft u een voertuig van een Amerikaans of Japans merk? Dan is de kans groot dat u een laadkabel met aan de ene zijde een Type 2 (laadpaal-zijde) en aan de andere kant een Type 1 (voertuig-zijde) nodig heeft. Echter gaan ook steeds meer Amerikaanse en Japanse merken over op de Type 2 laadkabel.

Om zeker te zijn dat u de juiste laadkabel aanschaft heeft Lanova een handige tool ontwikkeld. Raadpleeg de tool of neem contact met ons op.

Laadcapaciteit en lengte van laadkabels

Naast het type laadkabel is het ook belangrijk om de juiste laadcapaciteit te selecteren. De laadcapaciteit hangt af van uw auto. Wanneer u niet zeker weet wat de laadcapaciteit van uw auto is kunt u gebruik maken van de keuzehulp op onze website.

Ook de lengte van de laadkabel kan verschillen. Alvorens een laadkabel aan te schaffen is het goed om te kijken naar de totale afstand van laadpunt tot aan uw auto. Indien u vaak gebruikt maakt van openbare laadpunten raden wij een lengte van 8 meter aan. Met deze lengte bent u verzekerd dat vrijwel ieder laadpunt voor u toegankelijk is. Heeft u een te korte kabel gekocht? Gebruik dan nooit een verlengsnoer!

Rechte laadkabel of spiraal laadkabel

Lanova biedt laadkabels in verschillende lengtes, aansluitingen en laadvermogens. Uw ideale laadkabels zit er altijd tussen. Als eigenaar van een elektrische auto is opladen een belangrijk punt. Zowel voor thuis laden als bij openbare laadpunten. U wilt immers altijd en overal kunnen opladen zonder problemen. Een kwalitatief hoogstaande laadkabel is dan ook een echte must-have.

Om het u zo gemakkelijk mogelijk te maken bieden wij naast rechte kabels ook spiraalkabels in verschillende lengtes aan. Deze kabels hebben een aantal voordelen ten opzichte van rechte kabels, te noemen:

 • De kabel hangt altijd strak, dus geen modder en vuil op uw laadkabel;
 • Gebruikersgemak: minder kans op het struikelen over de laadkabel;
 • Lange levensduur: Omdat de kabel vrijwel nooit in aanraken komt met de bestrating gaat deze langer mee;
 • Handiger op te bergen: de spiraalkabel behoeft minder ruimte in uw kofferbak.

CCS Combo aansluiting voor laadkabels

Een CCS combo aansluiting is een voertuig aansluiting voor laadkabels met een Type 2 aansluiting die geschikt is voor normaal en snel laden van een voertuig. De combo aansluiting heeft de eigenschap dat het zowel via AC (wisselspanning) als DC (gelijkspanning) kan laden. De CCS Combo stekker is in de meeste gevallen vast gemonteerd aan een DC-snel laadstation.

ChaDeMo stekker voor ladkabels

ChaDeMo staat voor Charge de Move. Deze stekker is speciaal bedoeld voor snel laden en wordt alleen gebruikt bij openbare snellaadstations. Om gebruik te maken van deze snellaad methode moet het voertuig uiteraard beschikken over een ChaDeMo aansluiting. Ook de ChaDeMo stekker is in de meeste gevallen vast gemonteerd aan een DC-snel laadstation.

Waarom een Lanova laadkabel?

Een goede laadkabel van hoge kwaliteit is belangrijk. In de huidige markt zijn veel verschillende laadkabels te verkrijgen, veelal varieert de kwaliteit. Lanova garandeert de kwaliteit van haar laadkabels door alleen de beste materialen te gebruiken. Onze oplaadkabels voor elektrische- en plug-in hybride voertuigen zijn ontworpen om snel en veilig te kunnen laden in elke omgeving en onder alle weersomstandigheden.

 • Verkrijgbaar in verschillende lengtes
 • Buigbestendige kabelstekker
 • Standaard 24 maanden garantie
 • Gratis spatwaterdichte draagtas
 • Gratis microvezel handschoenen
 • Beschermingsklasse IP 44
 • Ruime keuze uit spiraalkabel of rechte kabel
 • Plug van warmte verspreidend kunsthars, Klasse V-O, niet vlambaar