0880110301
Lanova Laadpalen

Wat is de invloed van het groeiende aantal EV’s op de laadinfrastructuur?

Steeds meer elektrische auto’s

We zien een enorme groei in het aantal elektrische auto’s. Wist je dat we het als Nederland best goed doen? We staan hoog in de ranglijst met meest verkochte elektrische auto’s! Maar wat betekent dit nou eigenlijk voor onze laadinfrastructuur?

Wereldwijd

Wereldwijd steeg het aantal elektrische auto’s in 2020 ongeveer met 40%. In 2019 werden er over de hele wereld 2,1 miljoen elektrische auto’s verkocht en in 2020 waren dat 7,2 miljoen elektrische auto’s.

Nederland

In Nederland steeg het marktaandeel van nieuw verkochte elektrische auto’s van 4,3% in 2018 naar 9,5% in 2019. Nederland doet het dus zeker niet slecht. We staan zelfs in de top 5 van landen met de meest verkochte elektrische auto’s in 2020.

Kwart laadpalen in Nederland

Afgelopen voorjaar reden er in ons land ongeveer 185.000 elektrische auto’s en staan er zo’n 63.000 openbare of (semi-)openbare laadpalen in Nederland. Uit onderzoek is gebleken dat een kwart van alle laadpalen in Europa in Nederland staat.

Scheefgroei

Maar toch ontstaat er een ‘scheefgroei’ tussen het aantal elektrische auto’s en het aantal publieke laadstations. De meeste gemeentes plaatsen een laadstation als berijders daar een aanvraag voor doen. Regelmatig komt het voor dat berijders geen aanvraag bij de gemeente doen omdat men er vanuit gaat dat er een wachttijd vooraf gaat aan de aanvraag van een publieke laadpaal.

Gemeente is vrij om te bepalen

De overheid zet zich vooral in om bedrijven te laten investeren in laadvoorzieningen Als het bedrijf bijvoorbeeld meer dan 10 parkeerplaatsen heeft moeten de nodige voorzieningen getroffen worden. Iedere gemeente is vrij om te bepalen of en waar er laadstations worden geplaatst. Hier liggen dus nog kansen vanuit bijvoorbeeld de overheid om hier richtlijnen voor op te stellen.

De regering stuurt er op aan om  in 2030 alle nieuwe auto’s emissievrij te laten zijn. Dit komt neer op 1,9 miljoen elektrische personenvoertuigen. Een mooi streven waar nog veel kansen liggen om onze laadinfrastructuur te verbeteren!

Weten waar kansen liggen voor jou?

Wil jij een laadpaal aan huis laten plaatsen? Of als ondernemer ook bijdragen aan een nóg betere laadinfrastructuur en meteen een groeien met mooi verdienmodel? Wie weet is een laadstation dan een goede zet voor jou! Laat het ons weten. Joost denkt graag met je mee!

Vraag hier direct je offerte aan

Meer weten?

Offerte aanvragen

Vermeld hieronder uw gegevens en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Meer weten?

Informatie aanvragen

Vermeld hieronder uw gegevens en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.