Wie een laadpaal wil aanschaffen herkent de vraag: Neem ik een laadstation met een vaste kabel of is het handiger met een socket waar je een losse kabel in kunt pluggen?
Iedere EV-rijder komt voor deze keuze te staan. Welke keuze het beste past, verschilt per situatie. Wij geven je richtlijnen zodat jij met jouw aanschaf jaren plezier zult beleven.
Bij een vaste kabel zit permanent een laadkabel vast aan het laadpunt of de laadpaal. Je zet een auto voor een paal en kunt dan direct inpluggen en gaan laden.
Losse kabels kun je vergelijken met een apparaat waar een stekker aan zit welke je in een stopcontact in de muur plugt. Zo heeft de laadpaal en ‘socket’ oftewel een stopcontact speciaal voor de laadkabels. Meestal ligt je kabel in de kofferbak van je auto. Je neemt het mee en sluit het aan op zowel de auto zelf als aan de paal. Met als voorwaarde natuurlijk dat het laadstation waar je dan bij staat een plugoptie heeft bestaande uit een socket, om te gaan laden.
-Je hoeft niet steeds de kabel uit je auto te halen, wanneer je gaat laden. Plug de kabel in en laden maar.
-De lengte van een vaste kabel kan verschillen van 5 tot 8 meter, zo kun je kiezen voor kort en makkelijk oprolbaar wanneer je in de buurt van de paal kunt parkeren. Staat je auto wat verder weg? Dan kun je met een langere kabel zonder problemen inpluggen.
-Staat je paal buiten, blootgesteld aan weersinvloeden, dan kan het zijn dat je de kabel af en toe moet droog of schoonmaken. Bij goed onderhoudt, is er niets aan de hand. Uiteraard is een kabel die droog en schoon blijft van langere levensduur.
-Een vaste laadkabel is meestal in het zicht. Wil je niet dat het rommelig oogt? Rol dan de kabels netjes op, kies voor een minder opvallende kleur zwart (indien dat mogelijk is bij het type paal) of plaats de ophanging in een richting dat de kabel niet opvalt.
-Een enkel oud model heeft nog een aansluiting dat niet geschikt is voor de huidige veelgebruikte stekkers. Wanneer dit het geval is, weet je dat als eigenaar al bij of voor de aanschaf van de auto. Dan is het dus nodig om een losse kabel die past bij die auto te kunnen inpluggen in een socket. In bijna alle gevallen is het niet nodig om hierover na te denken. Maak gebruik van de standaard kabel, waar en wanneer je maar wil laden.
-Voordeel van een vaste kabel is dat je uit de auto stapt en direct vanaf de paal de auto kunt aansluiten. Heb je nette kleding aan, dan zit je waarschijnlijk niet te wachten op een kabel die je ergens uit een kofferbak of garage moet dragen en aan moet sluiten.
-In de eerste jaren van de laadpaal was er nog niet veel uniformiteit. Je kon dan het makkelijkst laden met de kabels die bij de dealer werden meegeleverd. Mocht je na een paar jaar een nieuwe EV kopen met een andere stekker? Dan hoef je het laadpunt niet aan te passen. Nu met de uniforme laadkabels is dit voordeel minder aan de orde.
-Een losse kabel is bij ‘rust’ niet in het zicht en ook niet aan weersomstandigheden onderhevig in de tijd dat je het niet gebruikt en het binnen opslaat.
– Het nadeel van een laadpunt met alleen de socket is dat je een extra handeling moet uitvoeren wanneer je de auto wil opladen. Je moet de laadkabel dan uit de kofferbak (of waar je hem bewaart) halen en hem dan zowel in het laadpunt als in de auto steken. Ook als je klaar bent met laden moet je de kabel uit de auto en het laadpunt halen en hem dan opbergen.
– Wij raden het af om een losse laadkabel in de socket van de laadpaal te laten zitten wanneer je niet aan het laden bent. Het klinkt wellicht als een goede oplossing om je kabel gewoon in het laadpunt te laten zitten, maar op de lange termijn zorgt dit voor storingen aan je laadpaal. En dat wil je natuurlijk voorkomen!
Neem contact op met één van onze collega’s voor persoonlijk advies.
Bel: 088 011 0301
Of e-mail: info@lanovalaadpalen.nl
Vermeld hieronder uw gegevens en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op!
Vermeld hieronder uw gegevens en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op!