0880110301
Lanova Laadpalen

Van Olie naar Energy. Kuster biedt mobiliteit voor iedereen!

Kuster Energy

Kuster is niet alleen een begrip binnen de Nederlandse oliebranche maar inmiddels ook in de energiebranche. Het bedrijf bestaat 50 jaar en biedt naast fossiele brandstoffen, biobrandstoffen, waterstof ook elektrische laadpunten aan. De samenwerking tussen Lanova Laadpalen en Kuster Energy groeit steeds verder en wij zijn daarom benieuwd hoe Kuster Energy tegenover onze samenwerking staat! Fleur ging in gesprek met commercieel directeur Jan-Pieter de Wilde.

Even voorstellen

Jan-Pieter is sinds 1992 werkzaam in de oliebranche en sinds 1999 werkt hij als commercieel directeur bij Kuster Energy. ”Het is mooi om te zien dat ons bedrijf is ontstaan vanuit een boerenschuur en nu inmiddels 35 tankstations in zowel Nederland als Duitsland heeft met 145 mensen in dienst.’

Na een drukke werkdag is Jan-Pieter regelmatig te vinden op de golfbaan. Dit vindt hij heerlijk om te kunnen genieten van de natuur en dit doet hij al 35 jaar.

 

Wat zijn jullie doelstellingen voor de komende tijd?

Inspelen op de markt. Eerst waren we Kuster Olie en nu zijn we Kuster Energy omdat we verschillende vormen van energie aanbieden. Voor onze klanten willen we  meer naar een adviserende rol. Iemand wil van A naar B, gaat die persoon bijvoorbeeld stadsvervoer doen of voornamelijk over de snelweg? We geven advies aan de klant wat het beste bij zijn wijze van autogebruik  past en kijken daarbij dus naar het gehele plaatje. Dit gaat tegenwoordig veel verder dan enkel fossiele brandstof. Zodoende verkopen wij dus energie in plaats van brandstof.

“We willen dat wat we doen vooral goed doen”

We zijn zeer bekend in de Achterhoek en Overijssel. We vinden het belangrijk om het hier goed te doen en daarna kunnen we er ver buiten kijken. We hebben in zijn totaliteit inmiddels 50 à 60 laadstations staan. We werken toe 200 (snel)laadstations.

Hoe onderscheiden jullie je t.o.v. andere oliemaatschappijen?

We willen het anders doen dan de rest. Herkenbaarheid behouden in de markt, snel schakelen en openstaan voor vragen en de behoefte vanuit de klant. Hier spelen we op in De klant wil meer dan alleen ‘even tanken’ bij een tankstation.

Wij hebben niet zomaar een tankstation, maar wij willen een one-stop-shopping principe creëren. In Groenlo hebben we een prachtig tankstation met alles erop en eraan. We hebben daar een uitgebreide shop, wasboxen, laadstations, diverse biobrandstoffen, vergaderruimtes etc. Hierdoor komen mensen bij een tankstation en krijgen een totaal andere beleving.

Je moet veel bieden om je klant te behouden of om nieuwe klanten aan je te binden. Het broodje moet bijvoorbeeld niet een doorsnee broodje zijn maar net wat beter dan bij de buren. Wij willen bereiken dat de klant zegt: “Nou dat broodje was zo lekker, ik rijd er de volgende keer voor om”. Hierdoor wordt stoppen bij een tankstation een andere beleving.

Hoe ervaar je het partnership met Lanova?

Het was een ‘gras groene’ branche voor ons en waren er totaal niet bekend mee. Ik wist alleen wat over liters en niet over kilowatts. We doen graag regionaal zaken. Het is gewoon erg prettig als er bijvoorbeeld iets niet werkt dat een bedrijf in de buurt is en het probleem kan verhelpen. De service die erbij hoort is vele malen belangrijker dan de laadpaal zelf. Ik hoef maar te bellen en er was iemand. Dus we zijn erg tevreden. De korte lijntjes maken de samenwerking erg laagdrempelig.

“We zijn groot geworden door klein te blijven. Dit past ook wel bij Lanova!”

Wanneer zijn jullie begonnen met de overstap naar elektrisch?

We houden ons sinds 2007/2008 bezig met alternatieve brandstoffen. Eerst begonnen we met een aardgas tankstation en dat werd daarna ingeruild voor groen gas. Inmiddels hebben we 4 groen gas stations. Daarna zijn we gaan kijken naar bio ethanol (een brandstof die voor 85% alcohol en 25% uit benzine bestaat).

In samenwerking met de provincie Gelderland en Arriva wordt er een waterstof tankstation geopend eind dit jaar.

In 2010 is ons eerste laadstation in de Achterhoek geplaatst. Dat was op dat moment vrij uniek omdat er nog niet veel elektrische auto’s reden. Daarnaast hebben we in de gemeente Winterswijk 4 laadpleinen ontwikkeld afgelopen jaar. Vervolgens zijn we gaan nadenken over laadoplossingen aanbieden bij meer van onze stations. En ontstond de vraag vanuit semi-openbare locaties zoals golfbanen en hotels voor laadstations. Met deze vraag kwamen we bij Lanova uit.

Wat is een van jullie mooiste projecten?

Voetbalclub De Graafschap benaderde ons voor sponsoring. Wij waren direct enthousiast maar wisten ook dat we iets moesten gaan doen wat niet iedereen doet. Dat idee werd goed ontvangen!  Uitgangspunt was een mooie wisselwerking tot stand brengen. We hebben letterlijk het tankstation aangepast qua looks. Tijdens de opening van het tankstation stonden SBS6 en de Telegraaf voor de deur.

Wat we natuurlijk allemaal graag willen weten: Beschik je zelf over een elektrische auto?

Jazeker! Ik rijd nu zelf sinds vorig jaar elektrisch en had nooit verwacht dat het zo fijn zou zijn. Vorig jaar zomer kwam de Volkswagen ID.3 uit en er was gelegenheid om te gaan proefrijden. Ik ben toen direct naar de plaatselijke dealer gegaan om een afspraak te maken. Ik wist niet wat me overkwam: Zo fijn en zo relaxed! Dus ik was al snel overstag.

Jan-Pieter, hartelijk dank voor je tijd! We kijken er naar uit om samen nog verder te bouwen aan een groene toekomst!

Meer weten?

Offerte aanvragen

Vermeld hieronder uw gegevens en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Meer weten?

Informatie aanvragen

Vermeld hieronder uw gegevens en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.