0880110301

7 tips voor vakantie met een elektrische auto

Tips voor vakantie met een EV

Nu de vakantie voor de deur staat en je de trotse bezitter of berijder bent van een elektrische auto, dan is het handig om enige voorbereidingen te treffen. De luxe van een laadpaal aan huis heb je dan waarschijnlijk niet meer. Maar het klinkt ingewikkelder dan het is.

Met een klein beetje voorwerk weet je wat je te wachten staat, ben je goed voorbereid en kun je zonder laadstress op pad. We geven je hier graag wat tips mee en laat dan die vakantie maar beginnen!

1. Vraag op tijd je buitenlandse laadpas(sen) aan

Niet iedere Nedelandse laadpas kan ik het buitenland gebruikt worden. Vraag ruim vooraf enkele laadpassen aan die werken met de laadpalen in jouw vakantiegebied. Er worden zowel kaarten met een abonnement als gratis kaarten aangeboden. De laadsessies met de gratis kaarten zijn vaak iets duurder dan de laadsessies met kaarten waar een abonnement aan gekoppeld is. Wanneer je enkel in vakantie gebruik maakt van deze kaart is de gratis kaart wellicht de voordeligste optie. belangrijk is om de passen na ontvangst nog even de activeren!

 

2. Reserveer een laadpaal op plaats van bestemming

Op verschillende boekingssites kunnen accommodaties gefilterd worden op oplaadmogelijkheden oor elektrische auto’s. Wanneer je op deze manier een accommodatie boekt is het raadzaam om ook direct een laadpaal te reserveren. Met name in vakantieperiode komt het voor dat er meer vraag is dan aanbod aan laadpalen.

 

3. Installeer laadpaalinformatie apps

Via de app van Google-maps is het mogelijk om te zoeken naar laadpalen in de buurt. Een speciale app downloaden van een grotere laadpaalaabieder in de regio van bestemming is aan te raden. Het voordeel hier van is dat je naast de locatie ook de status (vrij/bezet/buiten gebruik) van de laadpaal kunt zien.

 

4. Houd rekening met verminderde actieradius erge in warmte óf kou

Tijdens het plannen van je route is het goed om er rekening te houden dat het rijden in bergen, kou of hitte nadelig is voor je actieradius. Mogelijk moet je dus een extra stop inplannen op even op te laden.

 

5. Maak gebruik van negatief remmen

Gebruik in de bergen een maximale recuperatie, zo belast je tijdens de afdaling je remmen het minst en win je energie terug. Bij veel elektrische auto’s kan je dit met flippers achter het stuur instellen. Indien je auto geen specifieke instelmogelijkheden heeft kan je kiezen voor de ECO-stand.

 

6. Neem een extra lange laadkabel mee

Omdat niet ieder oplaadpunt het zelfde is kan het variëren hoe dicht je auto bij de laadpaal kan komen te staan. Een lange laadkabel van wel 8 of 10 meter voorkomt dat je voor onaangename verrassingen komt te staan. Ook is er naast de standaard laadkabel een spiraalkabel beschikbaar. Een spiraalkabel, ook wel krulkabel genoemd is veelal praktischer in gebruik. Er zijn verschillende mogelijkheden:

 

7. Heb vertrouwen in je auto en laadinfrastructuur

Hoewel de laadinfrastructuur in veel landen nog sterk verbetering nodig heeft is het anno 2020 al goed te doen om te reizen met je elektrische auto. Het ergste wat er kan gebeuren is dat je uit moet wijken naar tragere oplaadpunten en dat het wat extra tijd kost, of desnoods een hotelovernachting. Uiteindelijk is het vakantie, een kunnen we voor nu de tijdsdruk even loslaten. Eenmaal terug thuis mogen we ons weer druk maken over het gebrek aan voldoende (openbare) laadpalen in ons land.

Fijne vakantie!

 

Bestel hier de juiste laadkabel voor jouw auto

 

Meer weten?

Offerte aanvragen

Vermeld hieronder uw gegevens en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Meer weten?

Informatie aanvragen

Vermeld hieronder uw gegevens en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.