De meest genoemde redenen om nog niet elektrisch te gaan autorijden zijn ook dit jaar: Te weinig rijbereik, beperkte beschikbaarheid van laadpunten en te hoge aanschafprijs. Dat blijkt uit het jaarlijks onderzoek dat Shell uitvoert onder vijftienduizend respondenten uit vijf verschillende landen, waaronder Nederland.
Volgens Herman Keijsers, director international sales and integration bij Shell Recharge Solutions, zijn de redenen om niet elektrisch te gaan rijden gestoeld op een ingesleten gedachtegoed. “Steeds meer modellen komen steeds verder op een acculading, terwijl de meeste mensen dat niet dagelijks nodig hebben. Tegelijkertijd zijn er natuurlijk generaties opgegroeid met het gemak van tanken en het heel grote rijbereik van brandstofauto’s. Zo twijfelt men over wat te doen met een elektrische auto tijdens de vakanties.”
Perspectief van de gemiddelde autorijder is door een jarenlange ervaring zo, dat je ‘voltankt’ en daarmee zo veel mogelijk kilometers maakt. Zo zal een gesprek over een auto vaak gaan over hoeveel kilometer de auto op een volle tank kan rijden, of hoeveel kilometer per liter benzine of diesel. Dat was altijd een soort parameter waardoor je direct kon inschatten wat je van de auto kon verwachten en hing daar ook een ongeschreven waardering aan. ‘Hoe meer kilometers, hoe beter.’ Met die gewenning in het achterhoofd, wordt nu gekeken naar elektrische auto’s. Hoeveel kilometer kan ik met een volle accu?
In de praktijk blijkt dat autorijders met een EV een heel ander patroon aanwennen. Bijna iedere dag start een autorit met ‘volle accu’ – wanneer er thuis wordt opgeladen – en kom je daarmee in Nederland tot aan de andere kan van het land. Met welke elektrische auto je ook de weg op gaat, de accu redt een afstand van Groningen tot Amsterdam. Wil je als vertegenwoordiger bijvoorbeeld op een dag naar meerdere locaties door heel het land en heb je daarvoor nog meer rijbereik nodig? Dan kun je in heel Nederland oplaadpunten vinden om bij te laden. Vaak zelfs al op de parkeerplaats van een bedrijf waar je een bezoek aan brengt. Hoe dan ook is de laaddekking in Nederland al behoorlijk goed. Dus het argument dat de auto niet ver genoeg komt met een accu, is eigenlijk verwaarloosbaar.
Ga je duizend kilometer rijden, dan moet je tussendoor wel stoppen voor een laadsessie. Gelukkig kun je bij een snellader na een kwartier laden al vertrekken met een accu die nagenoeg is volgeladen. De Lanova Hypercharger is een voorbeeld van een lader met tot wel 300 kW vermogen, je hebt dan net genoeg tijd om naar het toilet te gaan en een kop koffie aan te schaffen. Ondertussen staat je bolide al weer vol energie voor je klaar.
Laden van de elektrische auto is makkelijk bij woningen waar een laadpaal op de eigen oprit of aan huis beschikbaar is. Wanneer er nog geen laadpaal aanwezig is, kan dat binnen twee weken geregeld worden bij Lanova Laadpalen.
Mensen die wonen in een appartement of aan een straat zonder privé parkeerplaats, zijn afhankelijk van openbare laadpunten. Hoewel er daar ook steeds meer van komen, kan het op dit moment nog een struikelblok vormen om een laadpaal in je eigen buurt te vinden die ook nog eens genoeg beschikbaar is. Heb je de wens om elektrisch te gaan rijden en ben je afhankelijk van een publieke paal, dan kun je dit via een vereniging van eigenaren regelen of gewoon zelf bij je gemeente aankaarten.
Ieder jaar stelt de overheid subsidie beschikbaar voor de aanschaf van een nieuwe of tweedehands auto. Daar kun je nog gebruik van maken tot en met 2024. Ook qua belasting en aanschaf laadpaal zijn subsidie mogelijkheden. Check ze hier.
Hoewel de aanschafprijs hoog is, kan het een vertekent beeld geven volgens Joeri van Dam, specialist op het gebied van elektrisch rijden en auteur van het EV Jaarboek. ‘Er wordt niet echt naar de kosten per kilometer gekeken. Zeker particuliere kopers kijken vooral naar de aanschafprijs en rekenen minder door om te zien wat ze uiteindelijk kunnen besparen.’
Het lastige is dat een elektrische auto zich terugverdient met de kilometers die je rijdt. Ook het vervallen van de bpm en MRB voor volledig elektrische auto’s is minder zichtbaar. Het is daardoor de vraag hoeveel er echt naar de kosten per kilometer wordt gekeken.
Vermeld hieronder uw gegevens en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op!
Vermeld hieronder uw gegevens en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op!