0880110301

Snellader elektrische auto

Snelladen

Het is bijna zover! Je langverwachte Tesla Model 3 of Hyundai Kona is klaar om opgehaald te worden bij de dealer. We kunnen ons verdiepen in vele zaken rondom het elektrisch rijden. De belangrijkste hiervan is waarschijnlijk wel het opladen. In deze blog met de nadruk op de snellader voor de elektrische auto.

Je EV opladen kan op een aantal verschillende manieren. Het is belangrijk om onderscheid te maken tussen 2 begrippen in het laden, namelijk laden op wisselspanning (AC) en laden op gelijkspanning (DC), ofwel snelladen.

Laadtijd

De laadpalen die doorgaans aan huis of aan de zaak geplaatst worden, zijn meestal AC laadstations. Deze laadstations zijn geschikt om op de meeste huis-tuin-en-keuken meterkasten aan te sluiten. Het laadvermogen van deze stations is maximaal 22 kW, op 3-fasen en 32 Ampere. De term ‘langzaam laden’ wordt hier ook wel eens gebruikt. Toch is dit ruim voldoende om elektrische auto’s volledig op te laden in een nacht. Afhankelijk van de auto zal de laadtijd ergens tussen de 5 en de 11 uur liggen. Voor de beeldvorming, het maximale laadvermogen van bijvoorbeeld de Tesla Model 3 is 11 kW en de Hyundai Kona is 7,2 kW* op wisselspanning.

Naast het opladen via je laadstation thuis of op de zaak zijn op dit moment diverse manieren om je elektrische auto op te laden:

Wil je sneller de accu weer vol laden, dan kom je uit bij een snellader voor een elektrische auto. Dit zijn vaak de wat grotere laadstations die werken op gelijkspanning. Deze snelladers beginnen met een laadvermogen vanaf 50 kW tot wel 350 kW. Door gelijkspanning te gebruiken wordt de interne lader (omvormer) van de auto omzeild en wordt de accu rechtstreeks voorzien van stroom. Het is hierdoor mogelijk om veel hogere laadvermogens te behalen. Nog altijd is de auto zelf de beperkende factor wat betreft laadsnelheid. Als we dezelfde voorbeelden weer pakken: De Tesla Model 3 kan met een laadvermogen van 100 kW laden aan een snellader en is binnen een half uur voor 80% vol.

De Hyundai Kona electric kan met 77 kW laden aan de snellader en is binnen drie kwartier weer op 80% van zijn accucapaciteit.

(*) De Hyundai Kona komt in 2020 met een model update waardoor het AC laadvermogen omhoog gaat naar 11 kW op 3-fasen.

Snellader voor thuis?

Gezien de hoge aansluitwaardes van deze snelladers zijn ze minder geschikt voor thuis of bij een klein bedrijf. Ook de investeringskosten liggen hoger dan bij de AC laadstations.

De snelladers zijn daarentegen uiterst geschikt voor openbare locaties, zoals bijvoorbeeld langs de snelweg of bij tankstations. De eigenaar of uitbater van de snellader kan zelf tarieven instellen voor de ‘getankte’ stroom. Hiermee kan de investering zichzelf terugverdienen. De meeste EV rijders zullen gemiddeld niet langer dan een minuut of 20 bij zo’n snellader staan. Dit is een mooie gelegenheid om even een kop koffie te drinken of een broodje te eten!

Introductie snellader

Lanova loopt voorop in de wereld van de snelladers. Daarom introduceren wij deze week op de Tankstation Vakbeurs onze Lanova Hypercharger. Deze supersnellader is modulair op te bouwen middels powerstacks van elk 75 kW tot een laadvermogen van wel 350 kW! Kom dit innovatieve laadstation bekijken op stand nummer T.517 op de Tankstation Vakbeurs in Houten op 6 en 7 november. Indien deze beurs aan u voorbij is gegaan is er volgende week nog een herkansing: Donderdag 14 november is Lanova Laadpalen te vinden op de Future Fleet & Mobility Expierince in Barneveld. Naast verschillende zakelijke laadoplossingen zal ook op dit event zal de snellader prominent aanwezig zijn.

Meer weten?

Offerte aanvragen

Vermeld hieronder uw gegevens en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Meer weten?

Informatie aanvragen

Vermeld hieronder uw gegevens en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.