0880110301
Lanova Laadpalen

Snelladen, hoe werkt het nou eigenlijk?

Wanneer spreken we van snelladen?

In de wereld van laadpalen wordt al snel gesproken over snelladen. Maar hoe snel is nou eigenlijk een snellader? Wanneer spreken we van een snellader en wat zijn de verschillen? Je leest het hier!

Bekijk snellaad opties

Wat is snelladen?

Wanneer je je elektrische auto gaat opladen met gelijkstroom spreken we van snelladen. We onderscheiden twee soorten laadstations als het gaat over opladen:

  • Alternating Current (AC)
  • Direct Current (DC)

 

Alternating Current

Je auto thuis laden of op je werk gaat middels wisselstroom. De adapter die je in het stopcontact gebruikt of je laadstation levert wisselstroom naar je auto. Een elektrische auto beschikt over een omvormer (converter) en zet  wisselstroom om in gelijkstroom.

Het maximale laadvermogen van een AC lader is 22kW. Echter is 11kW het meest gangbaar.

Direct Current

De naam zegt het al. De DC lader kan de accu van je auto direct bereiken met gelijkstroom. Omdat voor het laden met gelijkstroom de omvormer in de auto niet nodig is kan het laden aanzienlijk sneller gaan dan via de AC lader.

Er ontstaat wel eens verwarring over de term snelladen. We spreken van een snellader vanaf een laadvermogen van 50kW op gelijkstroom. Een Lanova snellader heeft een maximaal laadvermogen van 300kW. We zien dat de meeste snelladers die op dit moment geplaatst worden een laadvermogen hebben van 150kW. De vraag is echter of deze laders ook in de toekomst voldoende capaciteit hebben om twee elektrische voertuigen gelijktijdig op vol vermogen te laden.

 

Waarom variëren de laadtijden per auto?

Bijna iedere elektrische auto heeft weer een andere laadtijd wanneer je AC gaat laden. Dit heeft te maken met de boordlader van je auto. Een boordlader kan 1 fase of 3 fasen zijn. Laden via 1 fase gaat langzamer dan bij 3 fasen. Dit kan dus een langere laadtijd van je auto verklaren en is ook een aspect om rekening mee te houden bij de aanschaf van je elektrische auto.

Wanneer je gaat snelladen wordt de boordlader gepasseerd waardoor het niet langer afhankelijk is van je auto hoe snel je accu weer volgeladen kan worden. We kunnen dus concluderen dat de boordlader van je elektrische auto bepalend is voor de snelheid waarmee je kunt laden.

Rekenvoorbeeld

Er zijn dus verschillende factoren die bepalen hoe snel je kunt laden. Thuisladen (AC) gaat dus vaak minder snel dan snelladen (DC) maar is vaak wel voordeliger. Uitgaande van een accucapaciteit van 50kWh brengen we de verschillen tussen AC en DC laden in kaart.

 

AC lader

Accucapaciteit auto: 50 kWh
Laadsnelheid AC: 11kW
Laadtijd van 0% naar 100% (theoretisch): 50/11 = 4,5 uur

DC lader

Accucapaciteit auto: 50 kWh
Laadsnelheid DC: 150kW
Laadtijd van 0% naar 100% (theoretisch): 50/150 = 20 min

Modulaire snellader

Op dit moment kom je met een snellader van 150kW een heel eind om de meeste auto’s op vol vermogen te laden. Maar hoe zit dat in de toekomst? De kans is groot dat 300kW over een aantal jaar gewenst is als je twee voertuigen op vol vermogen wil blijven laden.

Klaar zijn voor de toekomst maar de investering in eerste instantie enigszins beperken? Dat kan! Dankzij onze modulair op te bouwen snelladers is het mogelijk om het laadvermogen te ‘upgraden’. In de RVS kast is ruimte voor maar liefst 4 units (powerstacks) die elk goed zijn voor het leveren van 75kW aan laadvermogen. Het is dus mogelijk om te starten met 1 of 2 powerstacks en later uit te breiden naar 4 (totaal 300kW). Zo zorg je er voor dat je klaar bent voor de toekomst en de investering kunt spreiden.

 

Snellader rendabel?

Het plaatsen van een snellader kan een mooie uitbreiding van het aanbod zijn voor tankstations, een efficiënte keuze voor bouw- en transportbedrijven én een mooie verdienmodel voor andere sectoren. Weten of een snellader ook oor jouw bedrijf rendabel is? Wij rekenen graag op een eerlijke en transparante manier met je mee! Contact Bo Huijsman en kom alles te weten over onze snelladers.

Bo Huijsman

Meer weten?

Offerte aanvragen

Vermeld hieronder uw gegevens en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Meer weten?

Informatie aanvragen

Vermeld hieronder uw gegevens en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.