In 2030 moet de logistieke sector overstappen op elektrische vracht en bestelwagens. Dit komt onder meer door de invoering van nul-emissiezones. Bedrijven die willen overstappen van diesel en benzine naar elektrisch auto rijden lopen vaak tegen beperkingen aan. Dat komt doordat het huidige netwerk op steeds meer plekken vol is. Of de bestaande netaansluiting kan niet op tijd worden opgewaardeerd. Het is mogelijk om de netwerkcapaciteit uit te breiden, maar dit kost veel tijd. Toch blijkt de overschakeling mogelijk wenselijk, zo blijkt uit het onderzoeksrapport van CE Delft in opdracht van de Nationale Agenda Laadinfrastructuur (NAL).
Voorgestelde oplossingen zijn gericht op efficiënter energiegebruik, door bijvoorbeeld het zelf produceren van energie. Er zijn veel mogelijke oplossingen genoemd in het rapport waaronder; slimladen, gebruik van batterijen en collectieve laadpleinen.
Een manier om laadbehoefte optimaal af te stemmen op de aanwezige netcapaciteit is slim laden; door het in kaart te brengen van hoe vaak, welke elektrische wagens of bestelbussen en wanneer die geladen moeten worden. Een aanvullende manier is het plaatsen van een (huur-)batterij. Daarmee kunnen voertuigen op piekmomenten sneller laden. Bovendien kun je met het opwekken van eigen energie (bijvoorbeeld zon of wind) de batterij energie leveren zonder dat daar netcapaciteit voor nodig is.
Gemeenschappelijke laadpleinen worden gezien als onderdeel van de oplossing in de duurzame energie transitie. Het betreft een locatie met meerdere laadpalen welke gebruikt kunnen worden door verschillende bedrijven. De energie die nodig is voor het laden van auto’s is afkomstig van energieproductie rondom die locatie. Zoals van zonnepanelen op daken van de bedrijven en windmolens aan de rand van de locatie. Bovendien kan met behulp van omvormers en ook batterijen, worden voorzien in het energieverbruik van kantoorpanden, fabrieken of woonwijken. Zo maak je dus een lokaal energienetwerk, passend bij de specifieke omgeving. Een goed voorbeeld daarvan is bedrijventerrein Lage Weide in Utrecht. Daar wordt een nieuwe parkeerplaats voor ongeveer 25 trucks gemaakt, en de gemeente onderzoekt de mogelijkheid van een collectief laadplein.
Steeds meer logistieke bedrijven overwegen de overstap te maken naar batterij-elektrische bestelauto’s en trucks. Het grootste deel van deze voertuigen gaat laden op bedrijventreinen. De verandering van brandstof aangedreven voertuigen naar elektrische varianten, ontstaan op dergelijke locaties een extra vermogensvraag, waarop de aansluiting en de capaciteit van het netwerk op moet aansluiten. Momenteel is weinig in beeld gebracht op welke bedrijventerreinen de laadvraag hoog gaat zijn en waar het elektriciteitsnet mogelijk moet worden uitgebreid.
Per 1 juli 2022 bedraagt het aantal volledig geregistreerde elektrische bedrijfsauto’s (dit zijn bestelauto’s en E-trucks) al bijna 12.000. Dit is ten opzichte van 5 jaar geleden een vervijfvoudiging. Momenteel rijden er in Nederland bijna 300 volledig elektrische vrachtwagens. Het streven is naar minimaal 1000 rondrijdende uitstootvrije vrachtwagens in 2025.
Vermeld hieronder uw gegevens en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op!
Vermeld hieronder uw gegevens en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op!