0880110301

Opladen bij tankstations

Toename elektrische voertuigen

Het zal niemand ontgaan zijn dat er vooral in het laatste kwartaal van dit jaar een tsunami aan nieuwe elektrische auto’s heeft plaatsgevonden op de Nederlandse wegen.

Vooral de Tesla Model 3, Hyundai Kona en Audi e-Tron vonden gretig aftrek bij de dealers aan het einde van het jaar. De mensen die het nog voor elkaar hebben kunnen krijgen om voor 31 december hun nieuwe EV op kenteken te krijgen, profiteren nog van het lage 4% bijtellingstarief.

Meer laadpunten

Meer elektrische auto’s op de wegen betekent ook dat er meer laadpunten moeten komen, zowel voor de laadpaal aan huis als onderweg. We hebben hier al eens eerder een blog over geschreven welke mogelijkheden hiervoor zijn. In deze blog wil ik wat verder induiken op een van de meest ideale plaatsen om je EV op te laden onderweg: Opladen bij een tankstation.

Door de opkomst van de elektrische auto, zal de traditionele brandstof auto meer en meer plaats moeten maken. Dit zien ook de tankstation houders. Veel van deze ondernemers zijn zich al aan het verdiepen hoe ze hier het beste op in kunnen springen. Hoewel vele tankstations en ook potentiële EV rijders nog wat afwachtend zijn over de toekomst van elektrisch rijden, zijn er ook tankstation houders die het voortouw nemen en er met 2 benen in springen. Avia Weghorst is er hier een van.

Laadpaal bij tankstation

Eigenlijk is het best logisch en zit het ook al in je systeem. Als je met de diesel of benzine auto de tank bijna leeg hebt, ga je tanken bij een tankstation. Waarom zou je dan niet met een elektrische auto dezelfde weg bewandelen, je auto opladen bij tankstation! Er zijn een aantal voordelen om een laadpaal bij een tankstation te plaatsen.

 • LocatieDe locaties van tankstations liggen vaak strategisch en zijn goed bereikbaar.
 • ShopDe tankstation houder kan de klant bedienen door in zijn shop koffie, broodjes en andere versnaperingen aan te bieden.
 • TankpasDe zakelijke brandstof tankpas zou ook gebruikt kunnen worden om de laadsessie mee af te rekenen.

Er kleeft natuurlijk ook een keerzijde aan al deze voordelen: er zal een investering gedaan moeten worden voor de aanschaf en installatie van de laadpaal bij tankstations. Ook moet er rekening gehouden worden met het elektrische vermogen dat beschikbaar is op de locatie.

Wanneer is een laadpaal op een tankstation rendabel?

Om deze investering rendabel te kunnen maken, moet er goed nagedacht worden over een verdienmodel. Een aantal belangrijke punten die mee moeten worden genomen in de business case:

 • Investering in de apparatuur, dus de DC snelladers en de installatie ervan;
 • Eventuele investering in de grond waar de laadpaal op komt te staan;
 • Energiekosten die aan de energieleverancier moet worden afgedragen voor de inkoop van stroom;
 • Een inschatting gaan maken hoeveel klanten per dag komen laden en het gemiddelde aantal kW per laadsessie;
 • Aantrekkelijk tarieven gaan bepalen die de klant moet betalen voor de geladen stroom;
 • Rekening houden met een toename van het aantal laadsessies per jaar doordat het aantal verkochte EV’s exponentieel toeneemt.

Een laadpaal op uw tankstation?

Bent u ook benieuwd of dit interessant is voor u als tankstation houder? Bij Lanova Laadpalen denken we graag met u mee. Neem vrijblijvend contact op met onze adviseurs om een afspraak te maken.

Meer weten?

Offerte aanvragen

Vermeld hieronder uw gegevens en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op!

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Meer weten?

Informatie aanvragen

Vermeld hieronder uw gegevens en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op!

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.