0880110301
Lanova Laadpalen

Op vakantie met je elektrische auto

Hoe ga je goed voorbereid op pad?

De vakantie staat voor deur en ook de elektrische auto. Durf je het dit jaar aan om ver te reizen of zoek je het liever in eigen land? Hoe dan ook, het is goed om te weten wat er komt kijken bij op vakantie gaan met je elektrische auto.

Waar moet je rekening mee houden? Wij  zetten de tips voor je op een rijtje!

1. Laadpassen voor in het buitenland

In totaal staan er ongeveer 200.000 publieke laadpunten in Europa. Onze buurlanden en Scandinavië hebben dit het beste voor elkaar. In België staan ruim 8.000 openbare laadstations en in Duitsland zelfs 43.000 laadstations. Eigenlijk is het zo hoe zuidelijker je op reis gaat, hoe belangrijker het is dat  je je route goed gaat voorbereiden plannen.

Daarom is het belangrijk om van tevoren laadpassen aan te vragen die je in het buitenland kan gebruiken. Er is dan keuze uit een abonnement of gratis kaarten. Bij die laatste zijn de laadsessies vaak iets duurder.

2. Handige apps installeren

De 2 handigste apps voor het zoeken van laadstations onderweg binnen Europa zijn:

  • Plugsurfing
  • NewMotion

Met deze 2 apps kun je meer dan 150.000 publieke laadpunten vinden. Maar er is meer! Bekijk een overzicht met handige apps voor het plannen van bijvoorbeeld je route in een onlangs verschenen bijdrage over apps en transparante laadtarieven.

3. Laadpaal reserveren op je vakantiebestemming

Laadpalen bij hotels staan vaak niet in de apps of op bijvoorbeeld Google Maps. Bij Booking.com is het mogelijk om bij ‘faciliteiten’ van het hotel te kiezen voor ‘oplaadpunten EV’. Het is zeker aan te raden om (als het mogelijk is) vooraf een laadpaal te reserveren. In de vakantieperiodes is het druk en zal er veel vraag zijn naar laadfaciliteiten.

4. Rekening houden met verminderde actieradius

Het is belangrijk om er rekening mee te houden dat rijden in flinke hitte of het rijden in bergen extra energie vraagt van je accu. Hierdoor kan  de actieradius afnemen en is het soms handig om een extra stop in te plannen.

5. Neem een type-3 laadkabel mee

We benoemden net al hoe zuidelijker je gaat, hoe ‘lastiger’ het laden kan worden. In Frankrijk en Italië is de type 3 -laadkabel nog veel in gebruik. Dus om te voorkomen dat je stilstaat onderweg is het handig om voor de zekerheid deze laadkabel mee te nemen. Én stel dat er geen laadstation in de buurt is heb je altijd nog de mogelijkheid om via het stopcontact te laden.

Laatste tip

Geniet vooral van je vakantie. Na een bewogen jaar voor ons allemaal is iedereen wel toe aan een zorgeloze vakantie. Voorbereiden is prettig maar het is en blijft vakantie dus vooral genieten is onze belangrijkste tip!

Ga je verder weg of zoek je het liever een beetje in de buurt, wij wensen je hoe dan ook een veilige reis toe! En als je weer thuis bent, kun je je auto gelukkig weer opladen aan de laadpaal bij huis!

Meer weten?

Offerte aanvragen

Vermeld hieronder uw gegevens en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Meer weten?

Informatie aanvragen

Vermeld hieronder uw gegevens en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.