0880110301
Lanova Laadpalen

Nederlandse steden in 2025 emissievrij. Welke steden hebben al een plan?

Zero-emissie zone

Vanaf 1 januari in 2025 moeten er minimaal 30 steden een zero-emissie zone hebben ingesteld. Dit staat zo beschreven in het Klimaatakkoord. Vanaf die datum mogen er alleen nog maar emissievrij aangedreven bedrijfsvoertuigen rijden. Vanaf 2030 is het voor alle voertuigen met een verbrandingsmotor een verboden terrein.

Verminderen CO-2 uitstoot

De overheid wil de CO2- uitstoot verminderen en de luchtkwaliteit binnen de steden verbeteren. Een belangrijke stap daarin is het instellen van de zero-emissie zones.

De zones moeten uiterlijk 4 jaar vóór de daadwerkelijke inwerkingtreding bekend worden gemaakt, om ondernemers voldoende tijd te geven om zich hierop voor te bereiden. De overheid wil de ondernemers ook tegemoet komen door een subsidie tot €5.000 op elektrische voertuigen te geven. Een update over deze SEBA subsidie verscheen onlangs op onze website.

Hoe zit het met onze grote steden?

Naar verwachting gaan steeds meer steden de komende tijd de plannen publiceren waaruit blijkt hoe ze het vanaf 2025 aan gaan pakken. De volgende steden hebben inmiddels hun plannen gepubliceerd:

Amsterdam

Amsterdam heeft in april 2019 het ‘Actieplan Schone lucht’ vastgesteld. In dit plan staat dat het binnen de ring A10 vanaf 1 januari 2025 uitstootvrij moet zijn. Per 2030 wordt de gehele gemeente emissievrij.

Eindhoven

Eindhoven heeft al sinds 2007 een milieu zone voor vrachtwagens. Voor nu is dat alleen binnen de ring. Maar het hele gebied moet zero-emissie worden voor bedrijfswagens. Eindhoven laat deze regel met ingang van 2030 voor alle voertuigen gelden.

Rotterdam

Op 1 december 2020 heeft Rotterdam het Convenant Zero Emissie Stadslogistiek gepubliceerd. In dit plan is een kaart opgenomen waarin de emissievrije zone die in Rotterdam vanaf 2025 van toepassing is zichtbaar wordt. Binnen de ring van Rotterdam wordt het emissievrij, het hoofdwegennetwerk rond Rotterdam valt hierbuiten. Hierdoor blijven de bedrijventerreinen met een logistieke functie bereikbaar voor alle voertuigen. In deze gebieden zullen nieuwe logistieke hubs worden gerealiseerd en wordt er samengewerkt met emissievrije voertuigen die naar de emissievrije zone kunnen.

 

Laadinfrastructuur

Om steeds meer emissievrije zones te kunnen creëren is een verdere uitbreiding van de laadinfrastructuur noodzakelijk. Onlangs was er op onze social media kanalen een korte update te lezen over het aantal laadmogelijkheden per gemeente. Aan de hand van cijfers van begin dit jaar komen de volgende steden het best naar voren:

  1. Den Haag – 2.158 (dubbele) openbare laadstations
  2. Amsterdam – 3.700 openbare laadstations
  3. Rotterdam – 3.000 openbare laadstations
  4. Utrecht – 849 openbare laadstations
  5. Eindhoven- 532 openbare laadstations

Meer informatie over openbaar laden?

Naast de openbaar laden, is het ook mogelijk om een laadpaal aan te schaffen. Zo kunt u uw elektrische auto thuis opladen. Meer informatie over thuis laden? Neem gerust contact met ons op!

Meer weten?

Offerte aanvragen

Vermeld hieronder uw gegevens en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Meer weten?

Informatie aanvragen

Vermeld hieronder uw gegevens en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.