0880110301
Lanova Laadpalen

Laadpaal fiscaal aantrekkelijk!

Laadpaal fiscaal aantrekkelijk!

De elektrische auto is steeds meer in opkomst, wellicht heeft u of overweegt u ook om een elektrische auto aan te schaffen. Een laadpaal kan daarbij natuurlijk niet ontbreken, de kosten voor de aanschaf en installatie van een laadpaal zijn bij in uw onderneming aftrekbaar en er zijn nog een aantal andere fiscale voordelen die het elektrisch rijden nog aantrekkelijker maken. In dit artikel leggen wij uit wat de mogelijkheden zijn.

Fiscale voordelen aanschaf laadpaal

De kosten die u maakt voor de aanschaf- en plaatsingskosten van uw laadpaal kunt u als kosten opvoeren in uw onderneming waardoor dit leidt tot een belastingbesparing. Ook de periodieke kosten (bijvoorbeeld de maandelijkse lease) zijn aftrekbaar. Dit geldt ook voor een laadpaal die bij medewerkers (met een zakelijke elektrische auto) thuis worden geplaatst waarbij de kosten door de onderneming worden vergoed.

De verschuldigde BTW op de hierboven genoemde kosten is als voorbelasting aftrekbaar, hier tegenover staat dat indien u de stroom via uw laadpaal levert aan derden en hiervoor een vergoeding vraagt er 21% btw moet worden afgerekend aan uw klant.

Naast de al genoemde voordelen zijn er nog een drietal mogelijkheden die leiden tot een fiscaal voordeel:

Allereerst de milieu-investeringsaftrek (MIA) welke kan oplopen tot 36% van het totale investeringsbedrag en de willekeurige afschrijving (Vamil) Voor deze regelingen geldt een minimaal investeringsbedrag van € 2.500 voor de laadpaal afzonderlijk.

De laadpaal kan ook als onderdeel van de elektrische auto worden gerekend, hiervoor geldt dan een maximumbedrag van € 40.000. Indien de laadpaal apart wordt aangemeld (dus los van de auto) moet deze wel op het eigen terrein staan (gehuurd terrein of in het geval van een zzp-er het thuisadres, is ook toegestaan), en gebruikt worden om de eigen elektrische auto op te laden.

De MIA en Vamil dienen binnen 3 maanden na aanschaf te worden aangemeld bij de Rijksdienst voor Ondernemers, dit kan via de website van RvO.

Ook is het mogelijk om kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) toe te passen. Deze kan zorgen voor een extra aftrekpost van maximaal 28%. Voorwaarde hierbij is dat de minimale investering  € 450 bedraagt, dit drempelbedrag zal bij de aanschaf van een laadpaal geen probleem zijn.

Meer fiscale voordelen voor laadstations?

Naast de fiscale voordelen zoals omschreven zijn er een groot aantal gemeenten en overheidsinstellingen die diverse subsidies beschikbaar stellen voor zowel elektrische voertuigen als laadpunten, deze regelingen verschillen per gemeente en/of overheids instelling, meer informatie hierover is te vinden in ons artikel over subsidies. Wilt u meer informatie over het kopen van een laadpaal voor thuis? Neem dan ook gerust contact op met één van onze adviseurs!

Meer weten over de fiscale voordelen op laadpalen?

Wij begrijpen dat het niet altijd even duidelijk is wat de mogelijkheden op dit gebied voor uw onderneming zijn. We helpen u dan ook graag op weg met een goed advies.

Meer weten?

Offerte aanvragen

Vermeld hieronder uw gegevens en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Meer weten?

Informatie aanvragen

Vermeld hieronder uw gegevens en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.