0880110301
Lanova Laadpalen

Laadpaal bij je appartement of huizenblok, kan dat?

Eigen paal bij ieder type huis

Elektrische auto’s laden het beste op met een laadpaal aan huis of op de zaak. Hier lees je waarom dit type thuisladers zo goed is voor je accu en je elektrische auto.

Nu wonen veel Nederlanders in een huis wat niet direct grenst aan een eigen stuk grond, waar je geheel in eigen beheer kunt beslissen of je een laadpaal laat installeren of niet. Rijd je auto en staat je auto op een publieke parkeerplaats, dan kun je met andere geïnteresseerden een verzoek bij de gemeente indienen voor een publieke laadpaal. Heb je geen eigen grond maar wel een parkeerplaats in beheer? Dan kun je ook kiezen voor een eigen laadpaal. Zo ga je te werk:

Begin met VvE

Stuur je aanvraag naar de VvE, zij geven in de eerste plaats toestemming voor plaatsing. Wellicht dat er al plannen zijn voor één of meer laadpalen bij het appartementencomplex of bij de gezamenlijke parkeerplaats. Zo niet, dan is de kans groot dat ze in de toekomst gaan komen, of dat er al meer interesse is getoond. Soms zijn er al voorbereidingen in gang gezet. En anders kan de VvE een inventarisatie maken wie er nog meer een laadpaal zou willen gebruiken. Het aantal mensen dat van fossiele brandstof overstapt naar elektrisch, neemt in rap tempo toe. Het is voordeliger om de aanschaf en installatie kosten met meer mensen te delen.

Stroom en internet

In grote lijnen is de aanvraag voor een laadpaal bij je appartement hetzelfde als bij een laadpaal bij een vrijstaand huis of aan de zaak. De meeste stroomkasten beschikken al over een driefase aansluiting. Maar dan is de vraag, hoe je de stroom vanuit jouw appartement of dat van je buren bij de parkeerplek krijgt. Een professionele installateur kan hier het beste een plan voor maken. Zeker wanneer de aanleg voor meerdere laadpalen geldt. Denk ook aan de aanleg van een dataverbinding.

Verzekeren

De opstalverzekeraar moet akkoord gaan met de plaatsing van de laadpaal. In veel gevallen regelt een VvE dit voor je. Bekijk hier meer informatie over de polisvoorwaarden en mogelijkheden wat het verzekeren van een laadpaal betreft.

Investering

Wanneer de VvE zelf aan de slag gaat met laadpalen voor het appartementencomplex of het huizenblok, dan zullen ze daar beleid voor maken. Zo zal worden bepaald wie de eigenaar van de laadpaal is, wie verantwoordelijk is voor welke kosten en hoe de installatie wordt geregeld. Gelukkig helpt de techniek hier een handje bij. Zo kun je bij de aanschaf van een laadpaal kiezen voor een variant die gekoppeld is aan een betaalsysteem. Volledig automatisch regelt het programma dat de juiste personen een verrekening tot stand zien komen. Om te tanken gebruik je simpel je ‘laadpas’ en het systeem doet de rest. Ook krijg je middels dit systeem een mooi inzicht in je verbruik en hoeveel kilometers er bijvoorbeeld nog op de teller staan.

Vind hier informatie over laadpalen in beheer van VvE’s. 

Subsidie

Naast subsidie op investeringen van laadpalen, bestaat er ook een regeling voor VvE’s, de SEEH-regeling. VvE’s kunnen 75 procent van de kosten terugkrijgen die ze maken voor deskundige hulp van de installatie.

Zekerheid over veiligheid

Wanneer een laadpaal goed is geïnstalleerd, dan is deze veilig, ook tijdens het laden. Met een schouwing verzamelen we de belangrijke informatie, zoals het laadvermogen van de auto, de stroomcapaciteit en zo nog meer essentiële veiligheidsaspecten om rekening mee te houden tijdens het voorprogrammeren. Er zijn wel factoren om rekening mee te houden. Zo hebben auto’s de laatste jaren een doorontwikkeling meegemaakt waardoor ze verwerkt zijn met meer kunststof, dat ervoor moet zorgen dat een brand anders – minder heftig – verloopt dan enkele jaren geleden. Ook moet de installatie van een laadpaal voldoen aan de NEN 1010 installatienorm en moet je een garantiecertificaat krijgen. Wil je meer zekerheid, dan kun je de brandweer raadplegen. Zij hebben op hun website ook aanvullende tips om de veiligheid te vergroten. Zoals: beveiliging tegen aanrijding, de mogelijkheid om alle laadpalen bij calamiteiten in één keer uit te schakelen, plaatsing op een duidelijke en gemarkeerde plaats, en ver weg van vluchtroutes en toevoer van (ventilatie)lucht, goed brandalarm en mogelijkheid voor een blusvoorziening of waterwinning

 

Laadpaal elektrische auto’s

Meer weten?

Offerte aanvragen

Vermeld hieronder uw gegevens en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Meer weten?

Informatie aanvragen

Vermeld hieronder uw gegevens en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.