Elektrische stadauto’s, betaalbare EV’s en elektrische sportwagens. Een overvloed aan elektrische en Plug-In Hybride voertuigen werden de afgelopen dagen onthuld tijdens de IAA in Frankfurt. Van 12 tot 22 september 2019 konden aanwezigen kennis maken met nieuwe voertuigen van verschillende merken. PHEV’s en EV’s voerden duidelijk de boventoon. Is de definitieve doorbraak van elektrisch rijden dichterbij dan we denken? Lanova zet een aantal auto’s voor u op een rijtje.
Na een reeks veelbelovende teasers is het dan eindelijk zo ver: Volkswagen trekt het doek van de volledig elektrische ID.3. Volgens het merk zal ook deze vierdeurs EV een verschuiving teweeg brengen, evenals de Kever en de Golf dat hebben gedaan. De Volkswagen moet de nieuwe elektrische auto voor de massa worden. Betaalbaar, ruim en voorzien van indrukwekkende techniek.
Aanvankelijk zal de ID.3 te bestellen zijn in drie verschillende configuraties die ieders zijn voorzien van een ander rijbereik. De ID.3 is te bestellen met een batterijpakket van 45 kWh, 58 kWh en 77 kWh waarmee respectievelijk 330 km, 420 km en 550 km reikwijdtes haalbaar moeten zijn. Uiteraard zal het rijbereik afhankelijk zijn van verschillende factoren, waaronder de weersomstandigheden en het wel of niet bezitten van een zware rechtervoet. De ID.3 met een batterijpakket van 45 kWh zal de beschikking hebben over 150 pk, de overige twee modellen hebben 204 pk.
De goedkoopste versie van de ID.3, de 45 kWh versie zal beschikbaar zijn vanaf ongeveer 30.000 euro. Definitieve prijzen voor de Nederlandse markt worden in een later stadium bekent gemaakt.
In combinatie met de actieradius en het hoge laadvermogen voor zowel gelijkstroom (DC) als wisselstroom (AC) toont Volkswagen een waardig alternatief op de concurrentie. Opladen van de stekkerauto kan aan een snellaadstation met 50 kW en zelfs 125 kW voor de topversie.
Thuis opladen of opladen aan de zaak kan met een laadvermogen van 7,2 kW voor de 45 kWh en 58 kWh versies en middels krachtstroom op 11 kW voor de 77 kWh. Opladen aan een stopcontact neemt ruim 23 uur in beslag waar dit middels een laadpunt slechts 8 uur zal duren.
Een vierdeurs sportwagen die je in enkele seconden naar de 100 km/u laat knallen, voldoende bagageruimte heeft voor de sportieve huisvaders én ook nog eens voldoende range bied om vanaf Amsterdam naar Frankfurt te rijden zónder ook maar een snellader aan te kijken. De Taycan, de eerst elektrische Porsche, maakt dit mogelijk.
Precies 4 jaar geleden kon de wereld kennis maken met de Porsche Mission E-Concept. Deze indrukwekkende concept resulteerde in de nieuwe Porsche Taycan welke te verkrijgen is in twee smaakjes. Beide uitvoeringen zijn direct de twee topmodellen, namelijk de Taycan Turbo en Taycan Turbo S. Nee, deze sportieve stekkerauto’s zijn niet voorzien van een turbo. De benaming is enkel om binnen de huidige line-up van modellen en uitvoeringen te passen. In de nabije toekomst zullen tevens minder krachtige en minder snelle Taycans volgen.
De Taycan Turbo is voorzien van een elektromotor die goed is voor 625pk en in overboost zelfs 680pk. Dit vierwiel aangedreven kanon snelt in slechts 3,2 seconden naar de honderd en houd het bij de begrensde 260 km/h pas voor gezien. Porsche geeft aan dat de topsnelheid voor een langere tijd achter elkaar gereden kan worden. Maar haal je de volgende snellader ook met dergelijke specificaties? Jazeker, op een volle accu is de Turbo in staat om 450 km ver te komen volgens de WLTP meetmethode.
Voor een 0-100 km/u sprint in een duizelingwekkende 2,8 seconden zal je toch moeten uitwijken naar de Taycan Turbo S. Ook deze uitvoering is voorzien van vierwielaandrijving maar heeft de beschikking over 761 pk in overboost. Beide versies zijn per direct te bestellen. De Taycan Turbo is leverbaar vanaf 157.100 euro en voor de Taycan Turbo S mag je 191.000 euro achterlaten bij de Porsche dealer.
De acceptabele range van de Porsche wordt bijgestaan door de bijzonder techniek rondom het opladen. Beide Taycans zijn voorzien van een systeemvoltage van 800 Volt, in plaats van de gebruikelijke 400 Volt. Opladen aan een thuis laadpunt of laadpaal op het werk gaat via een Type 2 aansluiting met een maximaal laadvermogen van 11 kW. Dit resulteert in een laadtijd van ongeveer 9 uur aan een geschikte laadpaal. Hang je de Taycan simpelweg aan het stopcontact dan zal het opladen ruim 43 uur in beslag nemen.
Snelladen is mogelijk via een CCS aansluiting. Het maximale snellaadvermogen is maarliefst 270 kW. Dit is echter een piekvermogen. In een gemiddelde laadsessie zal het laadvermogen uitkomen op ongeveer 180 kW bij de juiste laadpaal.
Een tijdje geleden kwam Honda plots met een stoere concept op de proppen. Zoals vrijwel iedere concept hedendaags was ook dit voertuig uitgerust met een volledig elektrische aandrijflijn. Om zich te kunnen onderscheiden in de stroom van elektrische auto’s tegenwoordig besloot Honda een praktische stadauto te bouwen met een aansprekend uiterlijk en prima specificaties. In navolg op de concept werd op de IAA in Frankfurt de productieversie van de stads EV onthuld: de Honda e.
De kleine EV voor stadsverkeer zal aanvankelijk in twee uitvoeringen verkrijgbaar zijn. Bij beide varianten is de accucapaciteit identiek. De Honda e is ofwel uitgerust met een elektromotor met een vermogen van 136 pk of 154 pk. Het koppel komt uit op 315 Nm. Voor de liefhebbers van slippende bandjes: dankzij de plaatsing van de elektromotor op de achteras is de ‘e’ officieel een achterwielaandrijver.
De eerder getoonde prototypes komen aardig overeen met de definitieve productieversie van de volledig elektrische Honda. Uiteindelijk brengt Honda de stekkerauto als vijfdeurs hatchback op de markt. In combinatie met de grote vraag naar relatief betaalbare en praktische elektrische auto’s en het retro design heeft Honda hier een potentieel voor zowel de zakelijke als de particuliere markt.
Met een batterijpakket van 35,5 kWh is een bereik van maximaal 220 km haalbaar. Naar verwachting zal de Honda e verkrijgbaar zijn vanaf ongeveer 35.000 euro. Aangezien de elektrische Honda in eerste instantie geleverd gaan worden in Duitsland, Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Noorwegen zullen definitieve prijzen voor de Nederlandse markt in een later stadium bekent gemaakt worden.
Het opladen van de stadsauto aan een regulier stopcontact zal bijna 17 uur in beslag nemen. Een betere optie is om de Honda op te laden via een laadpaal. Dit kan aan huis, op het kantoor of bij publieke laadstations. Met het afgegeven laadvermogen van 6,6 kW zal de laadtijd worden verkort naar net geen 6 uur.
Ook snelladen is mogelijk met de nieuwe Honda e. Bij een gelijkstroom laadpaal (DC) met voldoende capaciteit kan worden geladen met maximaal 60 kW. In de praktijk zal dit neerkomen op ongeveer een half uur opladen.
Wanneer u reeds in bezit bent van een Plug-In hybride of volledig elektrische auto, of wanneer u de aanschaf overweegt zijn er verschillende financiële voordelen, subsidies en regelingen beschikbaar. Wij hebben alle voordelen en subsidies voor zowel de aanschaf van elektrische (bedrijfs)auto’s als de laadpalen op een rijtje gezet. Lees het artikel hier!
Waar moet je rekening mee houden bij de aanschaf van een elektrische auto? Wij vertellen het je graag.
Onze specialisten kunnen je alles vertellen over de juiste laadpaal, laadkabel, laadvermogens en nog veel meer. Neem contact met ons op.
088 011 03 01 | info@lanovalaadpalen.nl
Vermeld hieronder uw gegevens en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op!
Vermeld hieronder uw gegevens en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op!