0880110301
Lanova Laadpalen

Hoe werkt een oplaadpaal?

Wat is de werking van een laadpaal? Wij leggen het je uit in deze blog. Ontdek het hier!

Hoe werkt het opladen?

Je hebt onlangs een elektrische auto opgeladen, maar je wilt weten hoe deze het beste op te laden is. Hoe werkt een oplaadpaal? Om met een elektrische auto te kunnen opladen is een laadstation, laadkabel en eventueel een laadpas nodig. Via de laadkabel verbind je de elektrische auto met een laadpaal. Veelal geeft de laadpaal een signaal wanneer de laadkabel correct verbonden is. Wanneer het een laadpaal zonder pasjessysteem betreft zal het opladen direct starten. Andere laadstations dienen te worden ontgrendeld met behulp van een:

  • Laadpas
  • Druppel
  • Applicatie via de telefoon of tablet

Als alternatief biedt Lanova ook een autorisatie middels een PIN-code. Bij gebruik van zakelijke of publieke laadstations begint het opladen vaak wanneer een laadpas wordt toegepast.

Welke soorten oplaadpalen zijn er?

Laadpalen kunnen worden omschreven in vier verschillende soorten: De oplaadpaal voor thuis, de oplaadpaal voor aan de zaak, de publieke oplaadpaal en de snellaadpaal.

Hoe werkt een laadpaal aan huis? Thuis laden is ideaal om goedkoop de elektrische auto op te laden in korte tijd. Thuis kan worden geladen tegen het tarief van de netbeheerder óf, indien van toepassing, direct via zonnepanelen.

Hoe werkt een zakelijke laadpaal? Een laadpaal aan de zaak biedt de mogelijkheid om zowel werknemers als klanten te voorzien in een gemakkelijke en veilige manier om elektrische voertuigen op te laden. Een groot voordeel voor het bedrijf is dat er laadtarieven ingesteld kunnen worden. Hierdoor kan de investering worden terugverdiend. Een bedrijf kan er ook voor kiezen om geen tarief te hanteren zodat bijvoorbeeld potentiele klanten eerder geneigd zijn te kiezen voor een samenwerking omdat opladen als service wordt aangeboden. Dit is vaak het geval bij restaurants of hotels.

Hoe werkt een publieke oplaadpaal? Publieke laadpalen zijn laadstations die strategisch verspreid staan op openbaar toegankelijke grond. In de meeste gevallen zijn deze laadstations door de gemeente gefaciliteerd. Zowel bij zakelijke- als publieke laadstations is autorisatie middels een laadpas gebruikelijk. Voor de meeste publieke laadstation dient te worden afgerekend per uur of kWh om te kunnen opladen. De prijzen aan openbaar toegankelijke laadstations verschillen en zijn veelal duurder dan thuis.

Hoe werkt een snellaadstation (ook wel DC)? Snellaadstations bieden gebruikers de mogelijkheid om een voertuig op te laden middels gelijkstroom. Hierdoor is volledig opladen binnen een zeer korte periode mogelijk. Snellaadstations bieden hogere laadvermogens dan reguliere laadstations en zijn vaak te vinden langs snelwegen of bij (grotere) tankstations. Snellaadstations maken vaak gebruik van een hoger tarief en werken via laadpasjes.

Hoe vraag ik een laadpaal aan?

Lanova Laadpalen biedt voor alle toepassingen een geschikte laadoplossing. Of dit nu gaat om een laadstation aan huis, aan de zaak, in een parkeergarage, VvE of een snellaadstation. Wij begrijpen dat de aanschaf van een laadpaal een ingewikkelde keuze kan zijn. Welk laadstation heb je nodig? Wat is de werking van de laadpaal? Hoe vind ik de geschikte laadkabel? En is dit laadstation ook klaar voor toekomstige auto’s? De specialisten van Lanova adviseren u dan ook graag ook een goede keuze te maken.

Als alternatief op het kopen van een laadstation heeft Lanova tevens de mogelijkheid tot het leasen van laadstations. Een vast bedrag per maand, altijd service en onderhoud beschikbaar en geen onverwachtse kosten.

Hoe snel kan ik laden?

De laadtijd is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder: hoe snel je auto kan laden, hoe groot de accu’s zijn en hoeveel procent batterij nog reeds beschikbaar is. Opladen aan een regulier stopcontact, waarop ook overige huishoudelijke apparaten worden aangesloten, kan het zo 20 tot 40 uur duren voor de batterij weer vol is. Met de juiste oplaadpaal thuis of aan de zaak kan dit al in 2 tot 6 uur. Bij een snellaadpaal is de auto vaak al binnen een hal uur tot 80% geladen.

Is opladen wel veilig?

Jazeker! Het opladen zal pas starten wanneer beide zijden van de laadkabel zijn aangesloten. Vaak wordt ook de stekker in het laadstation en in de auto vergrendeld. Een kabel ontkoppelen zonder de auto te ontgrendelen is dus niet mogelijk. Opladen aan een stopcontact is wel af te raden. Een regulier stopcontact is niet direct berekend op een dergelijk laadvermogen als wat een elektrisch voertuig vraagt. Een laadpaal voorkomt dit probleem, en zorgt ook nog eens voor korte laadtijden. Ook is het gebruik van een goede laadkabel een vereiste.

Kan iemand stroom stelen?

Het ‘stelen’ van stroom is simpelweg niet mogelijk aangezien het voertuig en de laadpaal veelal de laadkabel vastklikken tijdens het opladen. Zodra de laadkabel losgekoppeld is zal het opladen stoppen. Je kan het laden pas hervatten als je opnieuw de laadpas aanbiedt.

Meer weten?

Offerte aanvragen

Vermeld hieronder uw gegevens en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Meer weten?

Informatie aanvragen

Vermeld hieronder uw gegevens en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.