Regelmatig ontvangen wij de vraag of het laadvermogen van de laadpaal gelijk moet zijn met het maximale laadvermogen van het voertuig.

En hoe zit dat wanneer ik mijn auto inruil? Moet ik dan mijn laadpaal vervangen?

Op de huidige markt zijn er veel verschillende laadstations verkrijgbaar. Niet alleen zijn de verschillen merkbaar in kwaliteit, behuizing, mogelijkheden en techniek maar ook termen als ‘1-fase’, ‘3-fasen’, ‘3,7 kW’, ’11 kW’ enzovoort komen overal voorbij. Deze termen zijn voornamelijk bedoeld om duidelijkheid te verschaffen of jouw auto kan laden op het aangeboden laadpunt.

Laadscherm

Vrijwel ieder voertuig is namelijk voorzien van een ander laadvermogen. Het maximale laadvermogen van de auto bepaalt hoe snel het voertuig geladen kan worden. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen normaal laden (AC) en snel laden (DC). In de onderstaande tabel zijn de mogelijkheden voor normaal laden weergegeven.

  • Laadvermogen van 3,7 kW (1-fase, 16A);
  • Laadvermogen van 7,4 kW (1-fase, 32A);
  • Laadvermogen van 11 kW (3-fasen, 16A);
  • Laadvermogen van 22 kW (3-fasen, 32A);

In de meeste gevallen zijn Plug In Hybride auto’s voorzien van een 1-fase on board lader (optie 1 of 2). Bij volledig elektrische auto’s verschilt dit enorm. Sommige auto’s, zoals de Hyundai Kona Electric beschikken over een 1-fase lader en andere auto’s, zoals een Tesla Model 3, over een 3-fasen aansluiting. Voor alle auto’s geldt: hoe hoger het laadvermogen des te sneller is de auto geladen.

Maar hoe zit dat wanneer je nu in bezit bent van een auto met een 1 fase lader en in de toekomst een auto krijgt met de mogelijkheid tot 3-fasen laden? In veel gevallen zou dit betekenen dat je laadstation vervangen dient te worden of er dure aanpassingen vereist zijn. Bij Lanova is dit niet het geval.

Lanova levert namelijk standaard alle laadstations met het hoogst mogelijke laadvermogen, ofwel 22 kW (3-fasen, 32A). Dankzij de slimme software kan het laadstation ingesteld worden op ieder gewenst laadvermogen. Dit is op ieder moment met slechts één druk op de knop snel en gemakkelijk aan te passen.

Een voorbeeld

Je bent op dit moment de trotse eigenaar van een Volkswagen Passat GTE. Voor deze auto zoek je een laadstation en deze vind je bij Lanova. Desgewenst kan Lanova ook de installatie van dit laadpunt verzorgen, ook deze zal worden voorbereid op hogere laadvermogens in de toekomst. Je nieuwe Lanova laadpunt zal dan worden ingesteld op 3,7 kW (1-fase, 16A), het maximale van jouw Volkswagen Passat GTE.

Na drie jaar ruil je de auto in voor een Tesla Model 3. Aangezien het Lanova laadstation voorbereid is om het hogere laadvermogen en ook de installatie destijds gereed is gemaakt voor toekomstige aanpassingkan je simpelweg in de software opgeven dat je inmiddels een andere auto in bezit hebt. Het laadvermogen zal worden ingesteld op 11 kW (3-fase, 16A), het maximale van de Tesla Model 3. En zo kun je, kosteloos en zonder aanpassingen, sneller laden.

Het laadvermogen kun je, afhankelijk van je uitvoering, zelf aanpassen en beheren. Ook is dit mogelijk om een koppeling te maken met Lanova waardoor Lanova deze instellingen voor je kan wijzigen op het moment dat dit nodig is.

Op app informatie te vinden

Zelf het laadvermogen beheren via de app!

Met onze slimme zakelijke laadpaal, de Lanova Business Premium Duo, is het mogelijk om via de uitgebreide applicatie het laadvermogen real time aan te passen. Aangezien de Business Premium is voorzien van twee laadpunten kun je dit variabel per laadpunt instellen en beheren op afstand.

De ‘Taking Charge’ app is gratis te downloaden voor Android en iOS en is standaard inbegrepen bij aankoop of leasing van een Lanova Business Premium. Goed om te weten: meerdere laadstations kunnen worden gekoppeld aan de Taking Charge app. Zo heb je al je laadstations, ongeacht locatie, in één overzichtelijke applicatie.