0880110301
Lanova Laadpalen

Fors meer subsidie op elektrische auto

Vandaag nieuwe en meer subsidie op elektrische auto’s beschikbaar.

Iedereen zo snel mogelijk op elektrisch rijden over laten stappen, dat is wat het demissionaire kabinet wil. Vandaar dat ook in 2022 een subsidiebudget beschikbaar is voor de aanschaf van elektrische auto’s of laadpalen. Lees hier wat er dit jaar anders is aan de regelingen en welke subsidies je kunt aanvragen.

71 miljoen

De subsidiepot voor de aanschaf of private lease van een nieuwe elektrische auto was afgelopen jaar in no time leeg. Vanaf vandaag komt er een nieuw en groter subsidiebudget beschikbaar voor de aanschaf van nieuwe en gebruikte elektrische auto’s. Dit jaar is het totaalbedrag 71 miljoen euro, fors meer dan de 14,4 miljoen euro van afgelopen jaar.

SEPP regeling

De Subsidie Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP) is een regeling waarbij een tegemoetkoming wordt uitgekeerd bij de aanschaf van een elektrische auto. Daarbij is de cataloguswaarde leidend en aan de hand daarvan volgt een bedrag van enkele duizenden euro’s dat terug te vorderen is van de overheid. Dit jaar zal het bedrag enkele tientallen tot honderden euro’s (afhankelijk van de referentiewaarden) minder bedragen dan in 2021. Volgens het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat kunnen hierdoor meer mensen van de aanschafsubsidie profiteren. Dat moet een situatie zoals in 2020 voorkomen, destijds was de subsidiepot na acht dagen al leeg.

Voorwaarden

Niet iedereen komt in aanmerking voor de financiële tegemoetkoming. Het ministerie stelt immers een aantal voorwaarden, zowel aan de auto als aan de overeenkomst en de subsidieaanvraag.

SEPP voorwaarden bij de aanschaf van een nieuwe elektrische auto:

 • de elektrische actieradius bedraagt minimaal 120 kilometer;
 • de catalogusprijs is niet lager dan 12.000 euro en niet hoger dan 45.000 euro;
 • de elektrische auto stond niet voor 1 januari 2022 op naam van de beoogde eigenaar.

De voorwaarden voor de overeenkomst en subsidieaanvraag:

 • je moet een schriftelijke koopovereenkomst van de aankoop van de elektrische auto hebben;
 • zowel de kentekenregistratie als de koopovereenkomst staat op naam van de subsidieaanvrager;
 • de koopovereenkomst is gesloten op of na 1 januari 2022;
 • de subsidieaanvraag is binnen zestig dagen na het ondertekenen van de koopovereenkomst ingediend;
 • de subsidieaanvrager heeft een geldig woonadres in Nederland.

Om in aanmerking te komen voor de SEPP van 2.000 euro bij aanschaf van een gebruikte elektrische auto gelden vergelijkbare voorwaarden als bij de aanschaf van een nieuwe elektrische auto. Een aantal belangrijke aspecten om rekening mee te houden:

 • ook voor de aanschaf van een gebruikte elektrische auto is een schriftelijke koopovereenkomst vereist die op naam van de aanvrager staat;
 • de elektrische auto heeft een elektrische actieradius van minimaal 120 kilometer;
 • de oorspronkelijke catalogusprijs van de auto bedroeg minimaal 12.000 euro en maximaal 45.000 euro;
 • de tweedehands elektrische auto heeft niet eerder op naam van een subsidieaanvrager of van iemand die op hetzelfde adres woonachtig is geweest gestaan.

Zo vraag je SEPP subsidie aan:

Om je aanvraag in te dienen, is toegang via DigiD vereist. Zorg dus dat je deze zaken beschikbaar en op orde hebt. De SEPP is direct na het sluiten van de koopovereenkomst aan te vragen.

Houd er ook rekening mee dat de gekochte elektrische auto, zowel nieuw als gebruikt, minimaal drie jaar onafgebroken op naam van de aanvrager moet blijven staan.

Meer weten?

Offerte aanvragen

Vermeld hieronder uw gegevens en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op!

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Meer weten?

Informatie aanvragen

Vermeld hieronder uw gegevens en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op!

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.