0880110301
Lanova Laadpalen

EV banden moeten aan hoge eisen voldoen

Bandencriteria

Specifieke eigenschappen van elektrische auto’s stellen hoge(re) eisen aan banden. Bandenfabrikanten ontwikkelen speciaal voor deze categorie auto’s zomer en winter banden. Lees hier welke verschillen tussen conventionele auto’s en EV’s invloed hebben op het ontwikkelen van de EV-bandensoort.

Anders dan brandstof aangedreven auto’s, maken elektrische auto’s geen gebruik van een (verbrandings-)motor. Met grote verschillen in benodigde banden tot gevolg. Hier een toelichting op de grootste verschillen.

  1. Geluid    Motoren van conventionele auto’s maken geluid. Elektrische auto’s rijden op accu’s en dat maakt nagenoeg geen geluid. Door het ontbreken van motorgeluid zijn andere rijgeluiden meer gaan opvallen, zoals; windgeruis of afrolgeluid van de banden. Bandenspecialisten ontwikkelen daarom banden met een speciaal loopvlakontwerp. Dat moet een significante verlaging van het geluid geven.
  2. Trekkracht    Een auto met verbrandingsmotor rijdt weg met ‘vertragende factoren’, denk daarbij aan een koppeling of een automatische transmissie. Banden van dergelijke auto’s hebben dan als het ware tijd om grip op het wegdek te krijgen. Een elektrische auto heeft per direct de maximale kracht van de elektromotor. Dat noemt met ook wel: Instant trekkracht. Om al die kracht om te zetten in acceleratie, is een band met optimale grip nodig. Het rubber moet bestand zijn tegen al dat (kracht) geweld, op een nat en een droog wegdek.
  3. Weerstand    Bij elektrische auto’s speelt de actieradius een belangrijke rol. Om van punt a naar b te komen wil je zo lang mogelijk gebruik maken van de geladen accu, dus een zo groot mogelijke actieradius. Veel factoren zijn daarop van invloed. Allereerst is de capaciteit van de accu essentieel. Hoe meer vermogen, hoe groter het bereik. De afstand die met de accu is af te leggen neemt af door de factoren als; buitentemperatuur, rijstijl, voertuigsoort en de rolweerstand van de banden. Hoe lager de weerstand, hoe meer kilometers een EV kan afleggen of anders gezegd; door een lage weerstand is het verbruik aan stroom lager, dezelfde accu levert dus netto meer kilometers op.
  4. Gewicht    Elektrische auto’s wegen veel, door het grote gewicht van het accupakket. De banden zijn speciaal geconstrueerd om die extra belasting te dragen.
  5. Duurzaamheid    De transitie van brandstofmotoren naar elektrisch aangedreven auto’s is aangedreven door het duurzaamheidsaspect. Overheden en ook steeds meer bedrijven houden zich bezig met het vraagstuk wat zij zelf kunnen bijdragen aan een duurzamere samenleving. Het gebruik van elektrische auto’s is een belangrijke stap in die ‘groene’ richting. De aandrijving moet niet alleen duurzaam zijn, ook de levensduur van de auto moet zo lang mogelijk zijn. Het is de wens van fabrikanten en klanten dat de banden dan ook een steeds langere levensduur hebben. Dat kan door het materiaal van de banden aan te passen qua grondstof en ook qua sterkte.

 

Wil jij iedere dag met een volle accu van huis vertrekken? Bekijk dan ons assortiment laadpalen voor thuis.

Of wil je ondernemen met laadpalen? Bekijk dan ons assortiment voor laadpalen op de zaak of om te exploiteren.

Meer weten?

Offerte aanvragen

Vermeld hieronder uw gegevens en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Meer weten?

Informatie aanvragen

Vermeld hieronder uw gegevens en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.