0880110301
Lanova Laadpalen

Elektrische occasions een no-go?

Elektrische occasions een no-go?

Een elektrische auto is alleen voor zakelijke rijders. Een veelgemaakte statement. Zakelijke rijders ontvangen immers de nodige voordelen op het gebied van elektrisch rijden. Een lagere bijtelling, aanschafsubsidies, noem maar op. Maar hoe zit dat wanneer je, als particulier, op zoek gaat naar een elektrische occasion? Welke voordelen kleven aan de aanschaf van een tweedehands elektrische auto? En waar moet ik op letten?

Een gebruikte stekkerauto, de voordelen:
  • Goed voor het milieu;
  • Goedkoper dan benzine en diesel;
  • Belastingvoordeel, vrijstelling BPM en MRB;
  • Aanschafsubsidie gebruikte elektrische auto;
  • Thuis voor de deur laden;
  • Opladen over zonnepanelen;
  • Lange levensduur;
  • Lage onderhoudskosten;

Occasionverkopen elektrische auto verdrievoudigd

De enorme toename aan volledige elektrische voertuigen op het Nederlandse wegennet blijft maar toenemen. Niet alleen de zakelijke rijders ziet de voordelen van een auto zonder verbrandingsmotor. De elektrische auto begint ook in de occasionmarkt een steeds grotere rol te spelen. In de eerste helft van dit jaar verkochten autobedrijven ruim drie keer zoveel gebruikte elektrische auto’s als dezelfde periode vorig jaar. Het totale aantal komt uit op ruim 4500 EV’s in de eerste helft van dit jaar.

De grootste reden van deze groei is het sterk toegenomen aanbod van elektrische voertuigen. Daarnaast zijn autobedrijven steeds vaker geïnteresseerd in elektrische voertuigen, mede door de korte statijd. De gemiddelde statijd van een elektrische occasion betreft 54 dagen. Voor reguliere brandstofauto’s betreft de statijd gemiddeld 75 dagen.

100 miljoen subsidie voor tweedehands elektrische auto

Ook het kabinet ziet de stijgende vraag naar elektrische occasions. Zij trekt dan ook de komende vier jaar ruim honderd miljoen euro uit om gebruikte stekkerauto’s nog aantrekkelijker te maken. Dit staat in het nieuwe klimaatakkoord welke eind juni is gepubliceerd. Op dit moment rijden dergelijke auto’s zo’n vijf jaar rond met enorme belastingvoordelen voor de zakelijke rijder. In veel gevallen verdwijnen deze auto’s na vijf jaar naar het buitenland omdat e voor Nederlandse particulieren fiscaal niet aantrekkelijk genoeg zijn.

Dit moet de komende jaren veranderen, aldus het kabinet. Middels het beschikbare budget van honderd miljoen verwacht het kabinet ruim 80.000 particulieren te stimuleren om over te gaan op de aanschaf van een elektrische auto in plaats van een diesel of benzine auto. Per auto zal er maximaal 1500 euro beschikbaar worden gesteld. Deze ‘subsidie’ zal de consument op verschillende manieren kunnen inzetten. Voor de aanschaf van nieuwe emissieloze auto’s zal vanaf 2021 een aanschafsubsidie beschikbaar zijn van 6000 euro, aflopend naar 2200 euro in 2030.

1500 euro per auto, dit zijn de mogelijkheden:
  • Een aanschafsubsidie voor de aanschaf van een gebruikte elektrische auto;
  • Een tegemoetkoming in de kosten voor het plaatsen van een laadpaal;
  • Een laadtegoed waardoor de koper een jaar lang gratis kan rijden.

Is een gebruikte elektrische auto interessant genoeg?

Naast het financiële voordeel en het feit dat een elektrische auto geen uitstoot heeft, wat resulteert in een duurzaam en milieuvriendelijke mobiliteitsnetwerk zijn er nog een aantal voordelen. Wij zetten de grootste voordelen op een rij.

Tot 2025 vrijstelling van motorrijtuigenbelasting
De hoogte van de wegenbelasting (MRB) is gebaseerd op het gewicht van de auto en varieert per provincie. Er zijn echter uitzonderingen. Zo geldt voor auto’s met een CO2-uitstoot van 0 gram, dus volledig elektrische auto’s, een vrijstelling voor wegenbelasting!

Toenemend aanbod elektrische auto’s
De afgelopen jaren is het aanbod elektrische voertuigen enorm gestegen. Vrijwel ieder automerk heeft inmiddels één of meerdere emissieloze auto’s in het assortiment. Daarnaast kondigen merken vrijwel wekelijks nieuwe auto’s zonder brandstofmotor aan. Logischerwijs resulteert dit in een toenemend aanbod elektrische auto’s op de occasionmarkt. Op onder andere e-drivers.com is een actueel aanbod elektrische occasions te bekijken.

Voordeliger in onderhoud
Een elektrische auto is eenvoudiger opgebouwd dan een benzine of dieselauto. Waar een brandstofauto een hele range aan verschillende onderdelen behoeft die vervangen dienen te worden hebben elektrische auto’s slechts drie hoofdonderdelen. De motor, de omvormer en de ingebouwde lader. Gezien het feit dat er minder onderdelen zijn waaraan onderhoud benodigd is zijn de onderhoudskosten voor een EV over het algemeen stukken lager. Goed voor uw portemonnee!

Overal laden, thuis onderweg en aan de zaak
Het tanken bij een traditioneel tankstation is verleden tijd wanneer de overstap naar elektrisch rijden gemaakt wordt. Het opladen gaat weliswaar langzamer dan tanken maar met een geschikt laadpunt aan huis is vrijwel iedere elektrische auto in minder dan 4 uur geladen. Ook onderweg stijgt het aantal laadpunten snel. Zo telt Nederland op het moment van schrijven meer dan 42.000 publiek toegankelijke laadstations en ook buiten Nederland zijn steeds meer laadstations te vinden. Op veel locaties kan inmiddels geladen worden op zogenoemde snelladers. Indien de auto dit ondersteunt zal het opladen in de meeste gevallen slechts 20 tot 30 minuten in beslag nemen.

Rijden op zelf opgewekte energie
Om het optimale uit de elektrische auto te halen is het gebruik van groene stroom natuurlijk essentieel. Heeft u zonnepanelen of overweegt u de aanschaf van zonnepanelen? Lanova heeft een uniek laadstation beschikbaar welke in staat is om zonnepanelen te herkennen. Zo is het opladen niet alleen duurzaam maar ook nog eens stukken goedkoper!

De levensduur van de accu, hoe zit dat?


Het belangrijkste onderdeel van een tweedehands elektrische auto is natuurlijk de accu. Aangezien hierin de energie opgeslagen wordt die de auto voortbeweegt is de staat van de accu van groot belang. Accu’s van een elektrische auto gaan over het algemeen enorm lang mee. De levensduur, en daarmee de kwaliteit van de accu, is mede afhankelijk van de blootstelling aan hoge temperaturen en het aantal laadcycli Bij iedere oplaadcyclus neemt de kwaliteit van een accu af, vooral als hij helemaal leeg raakt. De kwaliteitsafname van de accu is echter een veel minder groot probleem dan werd gedacht. Over het algemeen hebben de accu’s na ongeveer 10 jaar nog zo’n 85% van de oorspronkelijke capaciteit.

Fabrikanten doen er alles aan om de levensduur van de accu te maximaliseren. Zo gaat het opladen van de eerste 20% en de laatste 20% vaak langzamer dan de accu aankan. Mede hierdoor zal de accu een langere levensduur genieten. Daarnaast bieden enkele autofabrikanten de accupakketten in huurovereenkomsten aan. Voor een vast bedrag per maand huur je in feite de accu bij de auto. De aanschafprijs van de auto is hierdoor vaak lager en je voorkomt hiermee hoge kosten bij eventuele vervanging van de accu. Fabrikanten voorzien de auto’s vaak van langere garanties op de accu’s, dit biedt enige zekerheid.

Logischerwijs zal de komende jaren een toename in afgedankte accu’s te zien zijn. Gelukkig is hier reeds over nagedacht. Zo kunnen li-ion-accu’s die uit auto’s komen in sommige gevallen nog een tijdje dienst doen bij de energieopslag van zonne-energie. Ook kunnen autobatterijen worden hergebruik en ingeleverd, veelal ontvang je hiervoor een vergoeding.

Heeft u al een elektrische auto en bent u zich aan het oriënteren op een laadpaal kopen? Neem voor een advies op maat gerust contact op met één van onze adviseurs!

Meer weten?

Offerte aanvragen

Vermeld hieronder uw gegevens en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Meer weten?

Informatie aanvragen

Vermeld hieronder uw gegevens en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.