0880110301

Elektrische auto met trekhaak, kan dat?

Een trekhaak op mijn elektrische auto, hoe zit dat?

Een ritje naar de bouwmarkt, op vakantie met de caravan of de fietsen op de fietsendrager. Geen probleem voor de gemiddelde benzine of dieselauto. Maar hoe zit dat bij een elektrische auto? Zijn er überhaupt elektrische auto’s met een trekhaak? U leest er meer over in onze nieuwste blog.

Kan een elektrische auto een caravan, aanhanger of fietsendrager trekken?

De elektrische auto wint dagelijks meer en meer terrein. Vrijwel iedere fabrikant richt zich op Plug-In Hybride of volledig elektrische modellen. Een goede ontwikkeling voor mensen die zich stil en comfortabel willen vervoeren en tegelijk willen besparen op brandstofkosten. Echter, wanneer je vaak met een caravan of aanhanger op pad gaat kan dat de aanschaf van een batterij auto in de weg staan.

De veel gestelde vraag is dan ook: kan een elektrische auto een caravan of aanhanger trekken? Gezien het onmiddellijk beschikbare koppel is een EV op papier zelfs beter dan benzine- of dieselmotoren als het gaat om het slepen van een aanhanger of caravan. Toch zijn er een aantal uitdagingen, te noemen:

  1. De Typegoedkeuring;
  2. De actieradius.
De Typegoedkeuring

Voorafgaand aan het op de markt brengen van een nieuwe elektrische auto zal deze een testprocedure moeten doorstaan. Op basis van deze test kunnen autoriteiten kunnen garanderen dat de auto voldoet aan alle eisen om op de openbare weg te kunnen en mogen rijden. Wanneer het gaat om een trekhaak hebben veel fabrikanten de typegoedkeuring niet aangevraagd bij de Europese autoriteiten.

De reden dat deze goedkeuring op veel voertuigen nog niet beschikbaar is heeft vooral te maken met de markt waarvoor een EV is ontworpen. De meeste EV’s zijn niet ontworpen voor het trekken van een aanhangwagen. Het is simpelweg geen prioriteit.

De actieradius

Hoe meer gewicht hoe sneller de range terugloopt. De range van de voertuigen zal aanmerkelijk kleiner worden tijdens het trekken van een caravan of aanhanger. Grotere afstanden overbruggen, zoals een vakantie, zal hierdoor een uitdaging worden. Echter, met het toenemende aantal snelladers langs Europese snelwegen hoeft dit niet per definitie een probleem te zijn.

De voorbeelden

Op het moment van schrijven zijn er enkele auto’s leverbaar met een trekhaak. Opvallend is dat deze auto’s allemaal flink wat mogen trekken.

Tesla Model 3

Trekgewicht: 910 kg
Jazeker, de populaire Tesla Model 3 is leverbaar met een trekhaak! Voor zowel de Standard Range als Long Range kan de optie als fabrieksoptie worden aangevinkt. De optie komt standaard met de zogenoemde ‘Tow Mode’ waarbij de Tesla efficient met het extra gewicht omgaat. Het maximale trekgewicht is beperkt tot 910 kilo.

Tesla Model X

Trekgewicht: 2250 kg
Een uitschieter wat betreft trekgewicht is de Model X. De Tesla is met trekhaak in staat om maar liefst 2250 kg te trekken. Ook bij de Model X is de ‘Tow Mode’ beschikbaar. Het trekken van een caravan is dus geen probleem, al spreken eigenaren veelal over de halvering van de range.

Hyundai Kona Electric

Trekgewicht: 0 kg
De elektrische Kona kan niet worden geleverd met trekhaak maar kan wel worden besteld met een speciale fietsendrager. Dankzij de afneembare kogel en disselblokkering is deze auto in staat om een verticale last te dragen. De fietsendrager is geschikt voor maximaal 80 kg. Ook een dakfietsdrager of dakkoffer behoren tot de mogelijkheden.

Jaguar I-Pace

Trekgewicht: 750 kg
De auto van het jaar 2019, Jaguar I-Pace, kan ook worden voorzien van een trekhaak. Een uitblinker op het gebied van trekgewicht is het niet, slechts 750 kg geremd kan de auto als extra gewicht meenemen. Toch moet het ritje naar de Ikea hiermee prima te doen zijn.

Audi e-tron

Trekgewicht: 1800 kg
Het heeft even mogen duren maar Audi heeft inmiddels bevestigd dat de elektrische e-tron voorzien kan worden van een trekhaak. Met een maximaal trekgewicht van 1800 kg gaat de Audi de strijd aan met de Tesla Model X. Het af fabriek monteren van een trekhaak bij de e-tron is wel een dingentje. Tot op heden is dit nog niet mogelijk.

Elektrische bedrijfswagen met trekhaak

Een vraag die vaak voorbijkomt is of een trekhaak bij een elektrische bestelwagen ook mogelijk is. Eén van de elektrische bestelauto’s die de mogelijkheid heeft tot een trekhaak is de Renault Kangoo Z.E. Voor de L1 is het trekgewicht echter beperkt tot 374 kg en 322 kg voor de L2.

Meer weten?

Offerte aanvragen

Vermeld hieronder uw gegevens en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Meer weten?

Informatie aanvragen

Vermeld hieronder uw gegevens en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.