0880110301
Lanova Laadpalen

Elektrisch rijden: Wist je dat… ?

Kom achter verrassende EV-auto feiten

Elektrische auto’s vervangen de auto’s met een verbrandingsmotor in razend tempo. Vooral nu de brandstofprijzen torenhoog zijn en er veel initiatieven zijn om elektrisch rijden aantrekkelijker te maken. Hoog tijd voor feiten en weetjes over deze vorm van autorijden in combinatie met het kostenplaatje.

Wist je dat:

 • Onderhoudskosten goedkoper zijn voor EV’s.

Uit onderzoek blijkt dat eigenaren van een elektrisch aangedreven auto goedkoper uit zijn wat onderhoudskosten per jaar betreft. Gemiddeld betaal je voor een EV 340 euro tegenover een auto met verbrandingsmotor, waarbij de kosten jaarlijks rond 548 euro zijn. Dit onderzoek is uitgevoegd door BOVAG en RAI Vereniging in het consumentenonderzoek Aftersales Monitor.

 • Bandenwissel de voornaamste reden van garagebezoek is bij EV.

De elektrische auto staat 0,03 keer vaker bij een garage voor onderhoud. Niet voor reparaties, maar voor bandenwissels. ‘EV’s zijn relatief jong en veelal zakelijk gereden, waardoor ze bijvoorbeeld vaker dan gemiddeld naar de garage gaan voor een zomer-winterbandenwissel. Dat is bij auto’s tot vier jaar oud in 10 procent van de gevallen de reden voor een garagebezoek, vanaf vier jaar halveert dat percentage ongeveer.’

 • Batterijpakket het duurste onderdeel is van een elektrische auto.
 • Een ‘gewone laadpaal’ beter is voor de levensduur van de accu.

Elke batterij heeft een geprogrammeerde levensduur van een bepaald aantal oplaadcycli. Ook al is de verleiding groot om vaak naar snel-laadstations te gaan, toch is het interessant om te weten dat dit impact heeft op de levensduur van de cellen. Het is dus beter om geregeld ook je auto aan te sluiten op een AC-laadpaal, zoals een Home Advanced voor thuis of op je werk.

 • Binnen laden de voorkeur heeft in de winter.

De capaciteit van de accu is afhankelijk van de buitentemperatuur. Een auto die buiten geparkeerd staat als het vriest, kan tot 20-30 procent van zijn vermogen verliezen. Het is daarom beter om je auto in een garage te parkeren. Als dit niet mogelijk is, kun je een uur voordat je op pad gaat een nieuwe laadsessie plannen, om te profiteren van de voordelen van het verwarmingssysteem van je batterij. Ook kan je dan energie besparen door alvast het interieur op temperatuur te brengen.

 • Een te hete batterij, door zomerse hitte bijvoorbeeld, ook een risico is op (blijvende) schade.

Dat komt door de hoge temperaturen, die de cellen bij het laden aantasten.

 • Techniek enorm snel doorontwikkeld!

Steeds meer auto’s hebben al een besturingssysteem dat de batterij kan beschermen tegen te warm of te koud weer.

 • Een autobatterij het langst meegaat wanneer het niet te vol en niet te leeg raakt.

Voor een lange levensduur is het raadzaam om op te laden tot 80 procent en laat de batterij niet te leeg lopen, tot 20 procent is het advies. Dit kun je best makkelijk inrichten, je kunt namelijk de computer van de auto instellen zodat het tussen deze percentages blijft.

 • Iedere auto regelmatig moet rijden.

Om welke auto het ook gaat, ook brandstof auto’s blijven langer in topconditie wanneer ze regelmatig een ronde doen. De motor en alle onderdelen blijven gesmeerd lopen en het belangrijkst, de accu loopt niet leeg. Want ook benzine of diesel auto’s beschikken over een accu. Zo is het raadzaam om elektrische auto’s minimaal twee tot drie keer per maand te gebruiken. Voorkom een beschadigde batterij of verlies van rijbereik. Het gaat dan niet alleen om het starten van de auto, maar echt kilometers rijden.

 • Volledig opladen op je eigen oprit binnen 3 a 4 uur kan.

Met een laadpaal van goede kwaliteit kun je een elektrische auto gemiddeld tussen 3 a 4 uur van bijna leeg tot (bijna) vol laden. Meer weten over eigenschappen van laadpalen? Hier vind je modellen voor thuis en op het bedrijf.

 

 

Meer weten?

Offerte aanvragen

Vermeld hieronder uw gegevens en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op!

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Meer weten?

Informatie aanvragen

Vermeld hieronder uw gegevens en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op!

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.