Het aanschaffen van een nieuwe auto is in elk geval uitdagend; met de vele keuzes en het grote aanbod om uit te kiezen. Voor het eerst een EV kopen maakt de uitdaging nog iets groter. Je krijgt extra vraagstukken, zoals hoe het laden werkt of waar je welk pasje kunt inzetten. Om je op weg te helpen volgt hier een opsomming van de belangrijkste keuzemogelijkheden met uitleg.
Bij het maken van een keuze om over te stappen naar elektrisch rijden, denken veel mensen als eerste aan de actieradius van een auto. Ze vergelijken die namelijk met de maximale afstand wat een benzine- of dieselauto kan afleggen. Wanneer je dagelijks 10 kilometer rijdt naar je werk en terug, dan is de actieradius minder relevant om je keuze voor een bepaald type EV-auto te maken. Rijd je dagelijks grote afstanden, dan kun je beter kiezen voor een elektrische auto met een groter bereik.
Hoe sneller je rijdt, des te korter de afstand die de elektrische auto kan afleggen. Dit heeft twee oorzaken: Eén, de auto verbruikt meer energie bij een hogere acceleratie. Twee, door remmen regenereert een elektrische auto energie. Ga je afremmen, zachter rijden, dan laadt je auto weer iets energie bij. Zaken als stoelverwarming, verwarmde buitenspiegels en stuurwielverwarming zijn in de winter welkome comfortfuncties in de auto. Maar ze verbruiken extra energie en dus meer vermogen van je accu. Met koud weer, zal het bereik van je auto dus afnemen.
Ben je van plan grotere afstanden te gaan rijden, dan kom je uit bij auto’s met een grotere accu. Vergelijkbaar met een auto met een verbrandingsmotor, je kiest bij ‘grootverbruik’ ook voor een auto met een grotere tank. Let er wel op dat het langer duurt op een grotere accu op te laden.
Ga je langere afstanden afleggen, waarbij je de volle accu van je auto leeg gaat rijden? Dan kun je vooraf online bekijken waar locaties zijn met snelladers. De ene auto kan sneller laden dan de andere. Dat ligt onder andere aan het vermogen van de accu. Mocht je vaak langere afstanden willen afleggen, dan is het handig om hier rekening mee te houden in de keuze voor merk en model.
Ben je de trotse eigenaar van een elektrische auto en wil je deze voordelig opladen? Dan kan een laadpaal aan huis niet ontbreken. Met een thuislader kan jouw voertuig op ieder gewenst moment snel en voordelig worden geladen. Dit in tegenstelling tot opladen via het stopcontact.
Laden middels het stopcontact kan soms tot wel drie dagen duren, opladen met een laadpaal kan tot wel tien keer zo snel! De slimme laadstations van Lanova zijn geschikt voor alle plug-in hybride en elektrische auto’s, nu én in de toekomst.
De aanschafprijs van elektrische auto’s is hoger dan nieuwe auto’s van hetzelfde merk met een brandstofmotor. Dat komt door de techniek van de auto. De onderdelen voor een elektrische auto zijn duurder. Daarintegen gaan de onderdelen veel langer mee. Doordat er veel minder ‘beweegt’ dan in een brandstofauto, slijten onderdelen minder. Je bespaart over vele jaren dus veel geld op vervanging van onderdelen en op reparatiekosten. Plus, je ontvangt subsidiele voordelen. Om het nog aantrekkelijker te maken heeft de overheid een uitondering gemaakt op de motorrijtuigenbelasting. Die hoef je met EV auto’s tot 2025 niet te betalen.
Ben je van plan een auto elektrische auto aan te schaffen? Verschillende vakgarages kunnen je goed advies geven. Ben je op zoek naar een geschikte laadpaal? Wij hebben voor ieder type auto en aansluiting een geschikt laadstation in ons assortiment. Vul dit formulier in en je ontvangt advies op maat.
Vermeld hieronder uw gegevens en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op!
Vermeld hieronder uw gegevens en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op!