0880110301
Lanova Laadpalen

Een laadpaal koppelen met de slimme meter?

Een laadpaal koppelen met de slimme meter

Steeds vaker worden laadpalen uitgerust met een slimme kWh-meter of gekoppeld aan een slimme meter. Termen als slim laden, slimme meters en Load Balancing komen steeds vaker voor. Maar wat betekenen deze termen? En wat is een slimme meter eigenlijk?

Wanneer u op zoek bent naar een laadstation voor thuis is het belangrijk om goed te kijken naar de totale capaciteit binnen de woning en het gevraagde laadvermogen van uw elektrische auto. In sommige gevallen kan het voorkomen dat het gevraagde laadvermogen van het voertuig hoger is dan de capaciteit binnen de woning. Om te voorkomen dat dit problemen oplevert wanneer gelijktijdig zal worden geladen en andere verbruikers in de woning aan staan kan het laadvermogen aan de laadpaal worden verlaagd. Een nadeel van deze oplossing is dat het opladen langer zal duren. Een andere oplossing is om een verzwaring aan te vragen bij de netbeheerder. Echter brengt dit kosten met zich mee.

Is er dan nog een andere oplossing waar geen hoge kosten bij komen kijken en waarbij het laden niet langzamer zal gaan? Jazeker! Lanova biedt een uniek systeem aan waardoor maximaal kan worden geladen, zonder de kans dat zekeringen zullen knappen of een verzwaring aangevraagd dient te worden.

Geen verzwaring nodig, geen lange laadtijden. Klinkt goed maar hoe werkt het?

Lanova Laadpalen biedt het Load Guard system i.c.m.:

Middels het Load Guard systeem kan het Laadstation zich automatisch aanpassen aan alle andere verbruikers binnen uw woning of bedrijfspand, inclusief lokale stroomopwekking, zoals zonnepanelen op het dak. Het optionele Load Guard zal worden geïnstalleerd in uw meterkast en zal worden verbonden met middels drie klemmen om de binnenkomende fasen.

Nadat Load Guard is aangesloten in de meterkast meet het systeem wat er gebeurt in de woning. Met de uitgebreide Web Interface, welke standaard is inbegrepen in ieder Advanced laadstation, bent u in staat voorkeuren in te stellen. Zo kunt u zonnepanelen opgeven als voorkeur. Het laadstation zal vervolgens, waar mogelijk, uw elektrische auto opladen met groene stroom via uw zonnepanelen. Ook zal het laadvermogen aan de laadpaal worden aangepast wanneer Load Guard opmerkt dat er meer vraag is dan aanbod, bijvoorbeeld wanneer de wasmachine aan gaat. Deze automatische verdeling van het totaal beschikbare vermogen noemen we ook wel Dynamic Load Balancing.

Maar hoe zit dat met slimme meters ín het laadstation?

Het opladen van een zakelijke elektrische auto valt in feite onder ‘tankkosten’. In sommige gevallen worden deze kosten vergoed door de werkgever of uw bedrijf. Om te weten te komen wat het totale verbruik is geweest en wat de totale kosten bedragen zal er een slimme kWh-meter geplaatst moeten worden welke het verbruik van het laadstation bijhoud. Deze slimme kWh-meter meet enkel het verbruik van de laadpaal, de slimme meter in uw meterkast dient voor het totale verbruik van alle apparaten in uw woning. Optioneel biedt Lanova voor ieder laadstation een slimme kWh-meter aan inclusief MID keurmerk.

Wat is een MID-keurmerk? En is een MID-meter verplicht?

Wilt u het totale verbruik verrekenen dan is een slimme kWh-meter met MID keurmerk verplicht. Het MID keurmerk is een keurmerk dat aangeeft op het geregistreerde aantal kWh’s mag worden gebruikt voor registraties en verrekeningen. MID is een afkorting voor Measuring Instrument Directe en is voor de officiële richting meetinstrumenten. Een MID-meter is Europees goedgekeurd en verplicht indien het verbruik verrekend dient te worden met derden. Een MID-meter is niet verplicht wanneer u voor eigen interesse wilt bijhouden wat het verbruik is geweest.

Dynamic Load Balancing en een laadpaal met slimme meter, wat zijn de voordelen?

Er zijn meer mogelijk naast het automatisch aanpassen aan gebruikers of de zonnepanelen verbinding. Het is namelijk mogelijk om uw piek- en dal tarief in de Web Interface in te voeren. Het laadstation zal er voor zorgen dat uw voertuig interactief wordt opgeladen naast de duurzame energiebronnen. Het laadstation zal uw aankomst en vertrektijden en voertuig gaan herkennen a.d.h.v. de patroonondersteuning. Dankzij deze informatie kan uw laadstation voorspellen wat de tijdsduur van het opladen zal zijn en automatisch rekening houden met piek- en dal tarieven. Als u interactief laden hebt ingesteld, zal er tijdens het dal tarief zoveel mogelijk opgeladen worden. Dit is dan ook goed voor uw portemonnee!

Voordelen van een laadpaal met slimme meter en Dynamic Load Balancing

Wat zijn de voordelen van een slimme meter in uw laadpaal en de toepassing van Load Guard?

  • Duurzame energie optimaal inzetten
  • Eenvoudige installatie
  • Geen kans op overbelasting bij toepassing van Dynamic Load Balancing
  • Altijd efficiënt! Mogelijk om zowel economisch als snel te laden
  • Actueel inzicht in uw verbruik en laadgedrag middels Web Interface
  • Besparing op vastrecht, verzwaringskosten etc.
  • Uw laadstation voldoet aan de verplichten rondom verrekenen wanneer een MID-meter is toegepast
Meer weten?

Offerte aanvragen

Vermeld hieronder uw gegevens en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Meer weten?

Informatie aanvragen

Vermeld hieronder uw gegevens en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.