De toekomst, snelladen of thuisladen
Af en toe hoor je de vraag nog eens voorbijkomen “zal het echt elektrisch rijden gaan worden?”
Met de enorme groei van het aantal stekkerauto’s is het eigenlijk niet langer de vraag óf je elektrisch gaat rijden maar wanneer. Een groot voordeel van elektrische voertuigen is dat je niet direct meer afhankelijk bent van tankstations. Elektriciteit om je auto te laden is vrijwel overal te vinden. Maar wat is de slimste keuze om je gloednieuwe EV zo goedkoop en snel mogelijk op te laden?
Een EV opladen, dit zijn de mogelijkheden
Een elektrische auto kun je op verschillende manieren opladen, het stopcontact, aan een laadpaal of aan een snellader. Opladen aan het stopcontact duurt verreweg het langst en is tevens de minst veilige manier. Een laadpaal aan huis of op het werk is een slimme keuze voor iedereen die zijn auto snel en goedkoop wil opladen. Maak je veel kilometers of heb je weinig tijd om je auto te laden dan krijg je ook te maken met snelladers.
Wat is de goedkoopste optie om mijn auto te laden?
De goedkoopste optie om je auto te laden kan verschillen per persoon. Enerzijds is opladen via een stopcontact vaak het goedkoopst omdat hierbij geen investering gedaan hoeft te worden in een laadpaal. Anderzijds is dit ook de minst veilige manier van opladen. Bij stopcontactlaadkabels, zogenoemde Mode 1 of Mode 2 kabels, ontbreken vaak de nodige veiligheidselementen om foutstromen, waardoor zekeringen knappen, te voorkomen. Ook duurt het opladen middels een stopcontact fors langer dan via een laadpaal. In sommige gevallen kan het volledig opladen tot wel 45 uur in beslag nemen.
Mijn werkgever vergoed mijn stroomkosten, wat heb ik dan nodig?
In tegenstelling tot opladen via een stopcontact is een laadpaal voorzien van de nodige veiligheid en gaat het opladen flink sneller. Afhankelijk van het type auto kun je de laadtijd verkorten tot slechts een uur.
Een laadpaal aan huis heeft nog meer voordelen. Betreft je auto een zakelijke auto of leaseauto dan worden de kosten voor het opladen wellicht gezien als ‘brandstofkosten’ en veelal vergoed door de werkgever of leasemaatschappij. Met een thuislader is het mogelijk om het totale verbruik per voertuig bij te houden door toepassing van slimme technieken. Het verbruik kun je vervolgens verrekenen met de werkgever. Met een slimme laadpaal gaat dit zelfs volledig automatisch! Ieder kwartaal ontvang je een uitbetaling van jouw laadsessies en de werkgever ontvangt een factuur.
Is het opladen via een laadpaal duurder dan opladen aan het stopcontact?
Nee, het opladen aan een laadpaal is niet duurder dan aan een stopcontact. De stroomkosten, de kosten die je betaald aan je netbeheerder, blijven namelijk gelijk. Wanneer je gebruik maakt van een openbare laadpaal of een snellader kunnen de kosten wel hoger uitvallen. Publieke laadpalen en snelladers zijn vaak voorzien van een tarief. Dit tarief is vaak iets hoger dan het kWh-tarief wat je thuis betaald aan je netbeheerder. Voor de meeste personen is thuisladen verreweg de goedkoopste manier van opladen.
Ik heb zonnepanelen, kan ik met zonnestroom mijn auto opladen?
En of dat kan! Met de slimme Lanova thuislader of slimme zakelijke lader, in combinatie met het Load Guard systeem, zal de laadpaal groene energiebronnen, zoals zonnepanelen, herkennen en voorrang geven. Zo verloopt het opladen duurzaam maar ook goedkoop! Opladen via lokaal opgewekte energie is de slimste en goedkoopste manier om je auto op te laden.
Ik kan niet thuis laden, wat zijn mijn opties?
Soms is het niet mogelijk om een laadpaal aan huis te plaatsen. Men is dan afhankelijke van publieke laadpalen, een laadpaal op het werk of snelladers. Hierbij is een laadpaal op het werk vaak de goedkoopste optie om te laden. Zeker in combinatie met zonnepanelen is het opladen soms zelfs goedkoper dan thuisladen. Maak goede prijsafspraken met je werkgever voor het opladen aan een zakelijke laadpaal, zo kom je niet voor verrassingen te staan.
Zijn de laadpalen op je werk bezet of ben je onderweg dan kun je opladen aan publieke laadpalen. De kosten voor het opladen verschillen per laadpaal en kunnen ook verschillen door het laadpasje welke je gebruikt. We adviseren om je goed te verdiepen in het juiste laadpasje. De verschillen in kosten kunnen namelijk flink variëren. In een eerder blog schreven we over de belangrijkste punten waar je rekening mee moet houden.
Maak je veel kilometers dan ben je aangewezen op snelladers. Deze laadpalen zijn vaak te vinden langs de snelweg. Snelladers onderscheiden zich ten opzichte van reguliere laadpalen door de manier van opladen. Bij snelladen zal de omvormer in de auto worden overgeslagen en de accu direct worden gevoed. Het opladen gaat hierdoor flink sneller, soms slechts 20 minuten!
Snelladen is, in tegenstelling tot de andere laadmogelijkheden, vaak de duurste optie. Ook hier geldt dat het gebruik van het juiste laadpasje veel verschil kan maken. Het netwerk van snelladers begint steeds groter te worden.
Een slimme keuze voor de toekomst, een laadpaal thuis of snelladen?
De conclusie: voor de meeste personen is een laadpaal aan huis de goedkoopste mogelijkheid om de auto te laden. Kies een modulaire laadpaal, zo hoef je in de toekomst geen nieuwe laadpaal aan te schaffen wanneer je een nieuwe auto koopt of je aansluiting wijzigt. Wist je trouwens dat alle Lanova laadpalen modulair zijn?
Toch speelt snelladen ook een belangrijke rol in de toekomst. Ga je op vakantie, dan is opladen aan een snellader vaak noodzakelijk. Ook voor personen die veel kilometers maken is een snellader de uitkomst.
Meer informatie over thuisladen of snelladen?
Meer weten over de mogelijkheden, producten of beschikbare subsidies? Wij helpen u graag op weg bij het vinden van de juiste laadoplossing. Neem contact met ons op via info@lanovalaadpalen.nl of 088 – 011 03 01.