0880110301
Lanova Laadpalen

Consumentenbond: ‘Prijs openbaar laden ondoorgrondelijk’

Verschil

‘De prijs voor het opladen van een elektrische auto bij een publiek laadpunt is vooraf vaak onduidelijk. En verschilt per gebruikte tankpas of app. Het vergt een hele studie om voordelig elektrisch te tanken.’ Zo stelt Joyce Donat, woordvoerder van de Consumentenbond.

Steekproef consumentenbond

Aanbieders van laadabonnementen of laadapps moeten tarieven per geladen Kilowattuur (kWh) vooraf duidelijk kenbaar maken in die app of op hun website. De prijs die EV-rijders betalen kan afwijken per aanbieder. Uit een steekproef onder 10 populaire aanbieders blijkt dat de prijzen in de praktijk vaker sterk afwijken van wat er ‘op papier’ staat genoteerd.

‘Bij Eneco en Greenchoice werken ze niet met een mobiele applicatie maar moeten gebruikers naar de website van de organisatie, wat op zich al omslachtig is,’ aldus Donat. ‘Op de website van Eneco staat niet vermeld welke tarieven waar gelden. En informatie in apps zoals die van Tango en Vandebron is onvolledig. Er staan tientallen laadpalen zonder prijsinformatie.’

Prijsberekening

Laadexploitanten, dus diegene die de paal ergens neer hebben gezet, rekenen zelf een tarief per kWh. Dat komt bovenop de kosten van diegene waar EV-rijders een abonnement hebben afgesproken. Vandaar dat er verschil zit in wat iemand per laadplek betaalt. Het kan voorkomen dat bij dezelfde paal de ene rijder €0,24 per kWh betaalt en de ander (met een ander abonnement) €0,40.

Goedkoper en zekerder

Prijzen van stroom bij een thuislader kunnen ook variëren omdat de prijs van energiecontracten ook daar kan fluctueren. Al lijkt dat verschil minder grillig. Bovendien zijn huizen met een eigen stroomopwekking, zoals zonnepanelen, altijd goedkoper uit. Ook het laden bij palen op je werk kan geld schelen. Dus ga geladen op pad en voorkom verrassingen.

 

Contact?

Meer weten?

Offerte aanvragen

Vermeld hieronder uw gegevens en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Meer weten?

Informatie aanvragen

Vermeld hieronder uw gegevens en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.