0880110301
Lanova Laadpalen

6 tips voor het vinden van jouw laadpaal

Waar let je op bij de aanschaf van een laadpaal?

Overweeg je om de overstap te maken naar elektrisch rijden? Of heb je al een EV op het oog? Eén ding is zeker: Elektrisch rijden is de toekomst. Maar hoe kies je nou de laadoplossing die het beste bij jouw wensen past zónder daar te veel of te weinig opties bij kiest? Wij helpen je graag op weg!

In 6 stappen naar jouw laadoplossing

Op het oog lijken de laadstations misschien op elkaar, de techniek ‘er achter’ kan behoorlijk verschillen. Om er zeker van te zijn dat je een laadoplossing kiest die aansluit jouw situatie en de mogelijkheden van je auto zetten we de belangrijkste overwegingen voor je op een rij:

  1. Welk laadvermogen heb je nodig?
  2. Moeten je laadkosten worden verrekend?
  3. Moet je laadpaal ‘slim’ zijn?
  4. Is je meterkast klaar voor een laadpaal?
  5. Waar moet je laadpaal geplaatst worden en hoe?
  6. Welke laadkabel wil je gaan gebruiken?

 

1. Laadvermogen

De meeste elektrische auto’s kunnen op dit moment laden met 11kW. Wanneer je kiest voor een laadpaal tot 22kW ben je er zeker van dat je ook in de toekomst een laadpaal hebt die jouw auto op maximaal vermogen kan laden.

Voorlopig nog laden op 11kW? Geen zorgen! Met een eenvoudige softwarematige ingreep (op afstand) passen we het laadvermogen aan op de wensen van nu. Zo kan je veilig laden met je auto van nu én in de toekomst.

2. Wel of niet verrekenen?

Gebruik je je auto (ook) zakelijk? Dan is het verstandig om te kiezen voor de koppeling met een backoffice die automatische verrekening van je laadsessies mogelijk maakt. Zo kan je de laadkosten van je thuislader direct verrekenen met je bedrijf of werkgever.

3. Slimme laadpaal of niet?

Slimme laadpaal nodig of heb je ook voldoende aan een ‘eenvoudige’ versie? Een slimme laadpaal kan je ontzorgen op twee vlakken:

  • Automatische verrekening
  • Efficiënt verdelen van energiegebruik binnen je woning

Bij het vorige punt is de automatische verrekening inmiddels aan bod gekomen. Maar is naast automatische verrekening ook een efficiënte verdeling van de energie binnen je woning wenselijk? Dan is het zeker aan te raden om te kiezen voor een slimme laadpaal!

De slimme techniek achter de efficiënte energieverdeling noemen we ook wel Dynamic Load Balancing. Deze slimme optie zorgt er voor dat het beschikbare vermogen van je meterkast verdeeld wordt tussen de laadpaal en andere elektrische apparaten die op dat moment energie vragen. Efficiënt en belangrijker nog: Super veilig!

4. Is je meterkast klaar voor een laadpaal?

Om op volledige snelheid én veilig te kunnen laden met je laadpaal thuis is voldoende capaciteit in je meterkast wenselijk. Veel nieuwe huizen beschikken over een 3-fase meterkast en hebben dus ‘ruimte over’ voor een laadpaalaansluiting.

Heb je een ouder huis of een minder zware meterkast? Dan is het aan te raden om te informeren of verzwaring noodzakelijk is. Wanneer blijkt dat je meterkast een verzwaring nodig heeft is het verstandig om deze aanvraag in gang te zetten alvorens je de laadpaal aanschaft. Het aanvragen van de verzwaring kan je doen bij je netbeheerder. Het verzwaren van je meterkast kan extra kosten met zich meebrengen (los van de installatiekosten).

5. Waar moet de laadpaal komen?

Als we het hebben over de plaatsing van een laadpaal kan dit op verschillende manieren. Wil je de laadpaal op een muur bevestigen of toch liever op een vrijstaande paal? Het is goed om hier vooraf over na te denken omdat niet alle laadstations zich lenen voor paalmontage.

Bij het bepalen van de locatie van je laadpaal is het goed om twee dingen mee te nemen:

  • De afstand van de laadpaal naar de meterkast
  • Hoe dicht kan je met je auto bij de laadpaal komen

De afstand van de meterkast naar je laadpaal bepalen deels de installatiekosten. Het graaf- en straatwerk kan soms arbeidsintensief zijn. Daarnaast is het verstandig om een plek te kiezen waar je auto gemakkelijk dichtbij kan komen en de laadkabel dan geen belemmering voor de doorgang vormt.

6. Welke laadkabel ga je gebruiken?

Ga je gebruik maken van je eigen laadkabel of kies je liever voor een laadpaal met een vaste laadkabel?

Je eigen laadkabel gebruiken kan een voordeel zijn als graag een praktische oplossing wilt. Een praktische oplossing die een langere afstand kan overbruggen, niet op de grond ligt (en dus geen struikelgevaar vormt én vieze handen voorkomt). In dat geval is het advies om te kiezen voor een laadpaal met een socket aansluiting en daar een losse spiraalkabel van 8 meter bij te gebruiken.

Ga je liever voor gemak? Dan is een laadpaal met een vaste kabel zeker iets voor jou. Je hebt altijd een kabel bij de hand en hoeft hem nooit op te bergen. Met een praktische magneet hang je de kabel snel en gemakkelijk weer op onder je laadpaal.

 

Maatwerk offerte ontvangen?

Wil jij een elektrische laadpaal kopen en heb je al een aardig beeld van welke laadpaal het beste bij jouw situatie past? Dat is mooi! Joost werkt graag een vrijblijvende offerte voor je uit.

Vraag je offerte direct aan

Of bekijk hier onze thuisladers

Meer weten?

Offerte aanvragen

Vermeld hieronder uw gegevens en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Meer weten?

Informatie aanvragen

Vermeld hieronder uw gegevens en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.