0880110301
Lanova Laadpalen

1 of 3 fase laden

Elektrisch laden en de meterkast

Wie een elektrische auto gaat rijden, krijgt te maken met de vraag: Hoeveel fasen heeft je meterkast? Ook is een antwoord nodig op de vraag: Hoeveel kilowatt is de laadcapaciteit van de auto?

In principe kan je een laadpaal op iedere meterkast aansluiten. Ook kun je elke elektrische auto met een Lanova Laadpaal opladen. Verschillende variabelen kun je instellen en die bepalen hoe snel je auto oplaadt en hoe veilig dat gaat. De techneuten van Lanova stellen elke laadpaal af op specifieke wensen en situaties.

3-fasen

Meterkasten variëren van 1 zekering van 25 Ampère (A) (1x25A), tot 3 zekeringen van 25A (3x25A) in een gemiddelde woning. Bij bedrijven is de stroomsterkte hoger, vaak 3 x 80A. Wanneer een laadpaal is gekocht, gaat de techneut van Lanova de laadpaal instellen op basis van specifieke informatie over de locatie. Bij het configureren wordt de laadpaal ingesteld op 1 of 3 fasen. Mocht je nu over 1 fase beschikken, maar ga je in de toekomst verzwaren. Dan is het heel makkelijk voor de techneut om deze aanpassing door te voeren.

Alleen de netbeheerder mag een aansluiting aanleggen of een verzwaring doen. Op deze website kun je een verzwaring aanvragen. Denk er wel aan dat de kosten van je energierekening omhoog gaan. Sowieso kost de verandering in de aansluiting geld, maar ook je standaardkosten per maand gaan omhoog. In de afbeelding een indicatie van de kosten.

Het aantal fasen waarop de laadpaal is aangesloten maakt een groot verschil op de laadsterkte en dus snelheid waarmee je auto is opgeladen. Hoe meer fasen, oftewel sterkte in Ampère, hoe sneller de auto oplaadt.

Kilowatt

Naast de meterkast, is het vermogen van de auto in kilowatt, van invloed op de laadsnelheid. Sommige auto’s laden bijvoorbeeld met 11 kilowatt en anderen met 22 kilowatt. Hoe meer kilowatt, hoe sneller. Bij het aanschaffen van een auto is dit één van de eigenschappen waar je op kunt selecteren. Een laadpaal kan wat kilowatt betreft alles bedienen. Zelfs verschillende auto’s, met verschillende kilowatt capaciteit, kunnen moeiteloos aan de laadpaal aangesloten.

Totaalverbruik

In theorie is uit te rekenen wat de laadsnelheid van een auto op een bepaalde locatie gaat zijn aan de hand van de stroomtoevoer van de meterkast en de laadcapaciteit van de auto. Toch gaat dat niet helemaal op in de praktijk. ‘Gelukkig maar’, want de slimme laadpalen van tegenwoordig kunnen gebruik maken van een load guard. Dat systeem regelt automatisch de stroomtoevoer naar de auto. Mocht je grootverbruikers in de woning aan hebben staan – allemaal op hetzelfde moment – dan is sprake van een piekbelasting. Om te voorkomen dat de stoppen eruit slaan, zal de capaciteit naar de auto op een lager pitje worden geschroefd. Het duurt dan wel iets langer voor je auto helemaal ‘vol’ is. Na een tijdje heb je als EV-rijder genoeg ervaring om in te schatten hoelang het gaat duren. Ook kun je gebruik maken van een app of webapplicatie om laadsessies in te zien en zodoende erachter te komen wat voor jou handig werkt.

Op het bedrijventerrein werkt het voorkomen van een piekbelasting overeenkomstig. De eerste paal van een serie stuurt de rest van de palen aan. Heb je 10 palen op rij op je parkeerdek en allemaal zijn ze aangesloten op een auto, dan zal de capaciteit verdeeld worden over alle 10. Zijn slechts 3 auto’s aangesloten, dan is de stroomtoevoer over die drie auto’s hoger per auto.

 

De installateur kan per situatie het beste uitleg geven. Of vraag één van onze techneuten om uitleg over capaciteit en aansluitingen.

Meer weten?

Offerte aanvragen

Vermeld hieronder uw gegevens en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Meer weten?

Informatie aanvragen

Vermeld hieronder uw gegevens en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.